Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 20. jun 2017.

 

Za izradu studije opravdanosti izgradnje zajedničke deponije za Kraljevo, Vrnjačku Banju, Paraćin, Trstenik i Rašku, opredeljeno je 564.000 evra preko francuskog FASEP fonda

 U Kraljevu je danas održan prvi radni sastanak Regionalnog tima za upravljanje komunalnim otpadom na tertoriji četiri opštine i grada Kraljeva koji su, septembra prošle godine, završili aktivnosti formiranja preduzeća „Region Kraljevo“ d.o.o. Sastanak je organizovan povodom početka realizacije projektnog zadatka izrade projektno-tehničke dokumentacije saglasno Sporazumu o zajedničkom vršenju poslova upravljanja otpadom „Region Kraljevo“. Ovo preduzeće formirale su opštine Paraćin, Trstenik, Vrnjačka Banja, Raška i grad Kraljevo posle dvogodišnjih, aktivnosti. Ministarstvo finansija Francuske i vlada te zemlje su sa 564.000 eura, preko Fonda FASEP (Program podrške i finansiranja preduzeća čiji godišnji promet ne prelazi 450 miliona €, koje su se odlučile za međunarodni razvoj kroz kreiranje filijale ili drugog oblikaimplementacije u određenu zemlju van EU podržali) izradu Studije opravdanosti izgradnje zajedničke deponije za pobrojane gradove.

To je danas, prilikom svog obraćanja potvrdio i Žan Pjer Gasto, ataše ekonomske misije ambasade Francuske u Beogradu. Studiju opravdanosti izgradnje zajedničke regionalne deponije radiće projektantski biro  SEURECA koji, kako je u Kraljevu rekao njihov predstavnik Rafael Bedigo, pripada Veoliji, francuskoj multinacionalnoj korporacij specijalizovanoj za  tretman otpadnih voda i upravljanje vodama, kao i za brojne druge komunalne delatnosti, pa i za zbrinjavanje komunalnog otpada.

- U pitanju je veliki regionalni problem, sredstva koji smo dobili za izradu projektno-tehničke dokumentacije tzv. Prethodne studije o opravdanosti su velika i ona mora biti usvojena na svim skupštinama opština i grada Kraljeva koji su potpisnici sporazuma – pojasnila je zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović.

Studija će se raditi tokom narednih 18 meseci u tri faze od kojih će treća, tehno-ekonomsko-ekološka analiza trajati najduže. Na osnovu ovog dokumenta  četiri opštine i grad Kraljevo doneće konačnu odluku o eventualnoj gradnji buduće zajedničke regionalne deponije i pratećih reciklažnih i sabirnih  centara u svakoj opštini i gradu Kraljevu.

Prema rečima Ljiljane Jemuović, šef Odseka za zaštitu životne sredine i predsednice Regionalnog radnog tima za upravljanje otpadom, njihov je zadatak da aktivno učestvuju u izradi pet ugovorenih projektno-tehničkih dokumenata.

- Radni tim čine predstavnici pet gradova i opština i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Imamo obećanje da će nam Ministartsvo dati podršku, kada završimo svu dokumentaciju, za izgradnju regionalnog centra iz IPA fondova, što su najjeftinija sredstva koja možemo da dobijemo za izgradnju jednog tako skupog centra koji košta oko 30 miliona evra – pojasnila je Jemuović.

Zoran Milinković, vlasnik mešovite srpsko-francuske kompanije Stema Balkan Consalting, izneo je zadovoljstvo što će ovih pet lokalnih samouprava dobiti sredstva za izradu pomenute studije. On je dodao da je tokom prethodne četiri godine bilo teško lobirati za ovaj projekat, zato što čelnici pojedinih lokalnih samouprava nisu, kako je rekao, bili dovoljno zainteresovani.

 

- Ovo nije jedini projekat za dovođenje stranih investitora, u više navrata sam u Kraljevu predlagao svoju pomoć u tom poslu, a nadam se da ću sa aktuelni predstavnicima lokalne vlasti uspeti da doprinesem boljitku Kraljeva – istaka je Milinković.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments