Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. novembar 2018.

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti  omogućeno je da supružnici, koji u toku braka steknu stan ili kuću, automatski budu upisani kao suvlasnici, a do sada su kao vlasnici najčešće upisivani muškarci

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, tek svaka četvrta nekretnina u Srbiji nalazi se u vlasništvu žena, a još 11 odsto je u mešovitom posedu.

Novim Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti, koji se primenjuje od 1. jula ove godine, omogućeno je da supružnici, koji u toku braka steknu stan ili kuću, budu automatski upisani kao suvlasnici

Ako su neku imovinu supružnici posebno stekli tokom bračne zajednice, ostavljena im je mogućnost da se dobrovoljno saglase da samo jedan partner bude upisan u katastar kao vlasnik. Do sada se najčešće dešavalo da kao vlasnik bude upisan samo muškarac, zbog čega su žene, u slučaju razvoda morale da prolaze kroz dugogodišnje parnice da bi dokazale svoj udeo u vlasništvu.

Među zaposlenima, 43,7 odsto su žene, ali je čak 71 odsto muškaraca na rukovodećim pozicijama.

U 166 lokalnih samouprava, samo 11 imaju gradonačelnicu ili predsednicu opštine, dok među 22 člana Vlade Srbije, ima samo pet žena.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments