Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. novembar 2018.

Zarade radnica i radnika u tekstilnoj i industriji kože i obuće ne obezbeđuju dostojanstven život; portal Mašina i FenomenA organizuju tribinu o iskustvima tekstilnih radnica i mogućnostima njihove borbe za bolje radne i životne uslove

Strane kompanije otvaraju svoje fabrike širom Srbije, što im i ne predstavlja veliki napor – lokalne samouprave im poklanjaju infrastrukturu a vlada visoke subvencije za novootvorena radna mesta, stoji u pozivu za tribinu koju u Kraljevu organiizuju portal Mašina i udruženje FenomenA. Investitori su zadovoljni onim što dobijaju i iznose iz zemlje „kvalifikovane, a jeftine radne snage“, dok je stvarnost onih koji rade za tako male pare sasvim drugačija, pa organizatori događaja priređuju javni razgovor sa diskusijom u kojem učestvuju: Bojana Tamindžija (Clean Clothes Campaign / Mašina), Snežana Obrenović (feministkinja, aktivistkinja i mirovnjakinja), Stefan Aleksić (Clean Clothes Campaign / Mašina); Moderacija: Marko Miletić (Mašina)

Zarade većine radnica i radnika u tekstilnoj i industriji kože i obuće u Srbiji su ispod republičkog proseka i nisu ni blizu iznosa koji bi obezbedio dostojanstven život. Ipak, poslednjih godina se vlast hvali novootvorenim radnim mestima upravo u ovom sektoru. Širom Srbije su radnice i radnici u tekstilnoj industriji protestovali zbog nepostojanja ili nepoštovanja radnih ugovora, niskih zarada, mobinga, loših radnih uslova i manjka zaštite na radu.

Na tribini će biti reči o uslovima rada u ovom sektoru, iskustvima tekstilnih radnica i mogućnostima njihovog organizovanja zarad borbe za bolje radne i životne uslove.

Skupština Grada Kraljeva (Trg Jovana Sarića 1), četvrtak, 22. novembar, 18.00 - 20.00

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Eeeee, pa zar i vi protiv velikog Manitua, a on doveo šnajderaj u Kraljevo, plus će biti i škola za šnajderaj, da nam deca sede za mašinom i šiju, a Turčin će eeeee ?!
  • Ime: Stanar
 • Gost - Hasan

  Gost - Hasan

  Šta znači mirovnjakinja?
  • Ime: Hasan