Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. decembar 2018.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo i istoričari umetnosti dr Branka Gugolj i Sonja Milićević, kustos Galerije Centra za kulturu „Gradac“ u Raški

Izložba "Raška od praistorije do kasnog srednjeg veka" u Narodnom muzeju Kraljevo biće otvorena u utorak 11. decembra u 19.00 časova.

„Raška od praistorije do kasnog srednjeg veka“, treća u nizu izložbi, ima za cilj da prezentuje najstarije nasleđe ovog prostora, u periodu praistorije, od neolita preko metalnih doba, do antičke prošlosti, kada je rimska država na ovim prostorima organizovala svoju upravu nad ibarskim rudnicima srebra. U srednjem veku, kada je formirana srpska država, čije srednjovekovno ime Raška nosi i čuva u izvornoj formi, ova oblast se tokom XIII veka našla u središtu njene teritorije, između arhiepiskopije u Žiči i prestonog grada Rasa, uzdižući svoju ekonomsku moć srebrom Kopaonika.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Mihailović, muzejski savetnik Narodnog muzeja Kraljevo i istoričari umetnosti dr Branka Gugolj, docent na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Sonja Milićević, kustos Galerije Centra za kulturu „Gradac“.

Izložba je realizovana uz podršku Narodnog muzeja Kraljevo, koji je nadležan za teritoriju Raške i iz čije Arheološke zbirke je izložen deo reprezentativnog materijala ove oblasti. Fotodokumentacijom izložbu je podržao i Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo.

Izložba je povezana u antičkom delu sa izložbom „Ispričaću ti priču…“ Arheološkog muzeja Zadar, prezentacijom najbogatijeg groba sa nekropole Lanište u Korlaću kod Baljevca.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments