Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

31. mart 2019.

Dobrotvor Milomir Glavčić, koji u Kanadi živi decenijama, a do sada je, kroz pomoć onima kojima je u Srbiji pomoć bila potrebna, poklonio više od sedam miliona evra, dobio je drugi put VIRTUS nagradu za individualni doprinos filantropiji

Veliki humanista i dobrotvor Milomir Glavčić iz Srbije je otišao davne 1947. godine, izabravši tada za svoju novu domovinu daleku Kanadu, gde je postao veoma uspešan u poslu kojim se bavio. Nikada nije zaboravio potkopaoničko selo Kovači i zaselak Pope, odakle je potekao, kao ni voljenu Srbiju u koju je do sada uložio više od sedam miliona evra. Za sve što je uradio do sada – drugi put je dobio VIRTUS nagradu za individualni doprinos filantropiji.

Uz pomoć Milomirovih brojnih donacija građene su škole, crkve, putevi, mostovi, opremane bolnice, školovani siromašni đaci i studenti. Ovaj dobrotvor velikog srca često je govorio o tome kako je rano osetio gorčinu siromaštva, usamljenosti i beznađa, pa je i to razlog da svojim donacijama pomogne onima koji su najugroženiji. 

O životnom putu Milomira Glavčića čitajte i u našem tekstu "MOJ JE ŽIVOT MOJA PESMA"

Za Milomira Glavčića je, kako stalno ističe, pomaganje drugima – duševna hrana:

- Neka su svi drugi normalni, a ja po tome nenormalan, ali uživam da nekome nešto dam. Kada to uradim, radostan sam pet dana! Kada dam našim ljudima kojima je pomoć potrebna, samo razmišljam o tome kako su sada i oni srećni zbog toga što sam im pomogao – kaže Milomir Glavčić koji je u decembru prošle godine proslavio 94. rođendan. Baš na taj dan otvorena su vrata 13. po redu kraljevačkog vrtića od 809 kvadratnih metara, u čiju je izgradnju Milomir Glavčić uložio 200.000 evra.           

 

 

Tada je najavljeno da će vrtić koji, po dobrotvou, nosi ime „Milomir“, početi da radi u januaru ove godine – ali on još uvek nije otvoren.

O ovom događaju čitajte u tekstu "SREĆAN ROĐENDAN; ČIKA MILOMIRE"

Dobrotvor iz Kanade je, pre svega, zahvalan Bogu što je uspeo da zaradi toliko da može da pomaže i drugima. On je Kraljevu za izgradnju mosta poklonio milion evra, kupio Opštoj bolnici „Studenica“ magnetnu rezonancu, skener i brojne aparate, čime je iznos njegove pomoći samo kraljevačkom zdravstvu premašio dva miliona evra.

- Šta drugo možeš da radiš ako si pošten čovek i želiš da pomogneš? To je najvažnije za čoveka koji stvarno ima dobro srce i dobru dušu. Zato ja dajem i još uvek dajem – kaže gospodin Glavčić, o čijoj ljudskosti govori i činjenica da je, kad je kraljevačka bolnica za sve darove odlučila da mu se oduži postavljanjem ploče koja će svedočiti o veličini njegovog dela, rekao da je počastvovan, ali je zahtevao da troškove postavljanja nove ploče snosi on sam.  Rukovodstvu bolnice predložio je da sredstva za to namenjena utroše za nabavku lekova i sanitetskog materijala. Tako je prethodna, privremena ploča, zamenjena novom. U rečenicu koja na njoj piše stalo je celo Milomirovo srce: ''Ustajem i ležem sa osmehom zbog saznanja da se, tamo negde, u Srbiji, mom daru neko raduje, jer pomoć drugome smatram i nagradom za sebe.''

Hvala, veliki Čoveće!

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments