Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

1. jul 2020.

Na elektronskoj sednici Štaba u Raški donete su odluke o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, zabrani okupljanja više od pet lica, zatvaranju bazena, velnes i spa centara, a roditeljima je preporučeno da organizuju čuvanje dece kod kuće

Zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, predsednik opštine Raška Ignjat Rakitić je na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Raška radi sprečavanja daljeg širenja zarazne bolesti Kovid 19. Svakodnevno prateći epidemiološku situaciju, Opštinski štab je 26.juna, doneo niz preporuka i mera za suzbijanje širenja korona virusa koje su podrazumevale zabranu organizovanja svečanosti i proslava u otvorenom i zatvorenom prostoru, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, svakodnevnu dezinfekciju gradskih ulica i prostora oko Dom zdravlja. Na današnjoj elektronskoj sednici donete su odluke o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, zabrani okupljanja više od pet lica, zatvaranju bazena, velnes i spa centara. Pored toga, rad frizerskih i kozmetičkih salona mora da bude organizovan uz sprovođenje svih mera zaštite. U trgovinskim objektima dozvoljeno je prisustvo jednog lica na četiri kvadratna metra. Roditeljima je preporučeno da organizuju čuvanje dece kod kuće.

Inspekcijske službe opštine Raška kontrolišu sprovođenje odluka Štaba i primenu preventivnih mera u borbi protiv Kovida 19.

Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Raška je nestabilna, ali pod kontrolom. Nakon perioda mirovanja kada od 20.maja do 11.juna nije bilo novoobolelih od Covida 19, broj zaraženih koronavirusom se iz dana u dan povećavao. Od 12. juna do 30. juna prisustvo virusa potvrđeno je kod 37 pacijenata. Na bolničkom lečenju su dve osobe sa ozbiljnijom, ali stabilnom kliničkom slikom. Ostali pacijenti se leče u uslovima kućne izolacije. U Kovid ambulanti Doma zdravlja Raška dnevno se pregleda između 40 i 50 lica sa sumnjom na Kovid 19. Od 13.aprila do 30. juna testirano je 400 osoba. U poslednjih mesec dana urađeno je 88 PCR testova i 274 serološka ili „brza“ testa.

Prvi slučajevi oboljevanja od Kovida 19 potvrđeni su 25. marta. Tokom prvog talasa epidemije u Raški je registrovano 59 pozitivnih na virus korona. Svi su uspešno izlečeni i 20. maja na teritoriji opštine Raška nije bilo zaraženih.

U ordinaciji broj 1 Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Raška, danas počinje sa radom pomoćna Kovid ambulanta. Ambulanta će raditi od 7 do 11 sati kad se obavlja najveći broj testova.

Opštinski štab za vanredne situacije apeluje na građane da se pridržavaju higijenskih i preventivnih mera, nose zaštitne maske i drže odstojanje.

Ovo je prvo saopštenje Opštinskog štaba Raška sa podacima o broju obolelih. Prethodno saopštenje ove vrste objavljeno je 28. maja. Do tada - Štab za vanredne situacije u Raški redovno i iscrpno je obaveštavao meštane o epidemiološkoj situaciji u Raški i okolini.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments