Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

13. mart 2018.

“Slučajno smo došli do zastrašujućeg podatka da je od 1914. do 2014. na celom svetu ukupno bilo 15 minuta mira, ova predstava naš he način širenja pacifizma”, kažu akteri komada koji će 29. marta biti izveden u Kraljevačkom pozorištu

Beogradska predstava "Ovde piše naslov drame o Anti" gostovaće 29. marta u sali Kraljevačkog pozorišta. Ovaj komad, po tekstu Ivora Martinića u režiji Marije Barne-Lipkovski i produkciji "Komune", inspirisan novinskim člankom višestruko je nagrađivan na internacionalnim festivalima.

“Slučajno smo otkrili podatak da je od 1914. do 2014. na celom svetu ukupno bilo 15 minuta mira. Ta činjenica je za nas bila zastrašujuća, pa smo dramom Ivora Martinića želeli da doprinesemo širenju pacifizma. Sama spoznaja da su naši likovi negde živi i svakodnevno se suočavaju sa duhovima prošlosti, zaboravljeni od društva, dala sam je vetar u leđa da doprinesemo zajednici progovarajući kroz njihove sudbine. Pored važne poruke i komične note koju drama nosi, ona donosi i potpuno novu formu koju publika kod nas nije imala prilike da vidi. Novi realizam prvi put postavljen u našoj zemlji izjednačava nas sa svetskim prestonicama kulture - kaže Dragana Đurđević koja je, inače, i direktorka Komune i njen osnivač zajedno sa Helenom Petrović.

Antin rodjendan je pri kraju. Skoro sva deca su otišla. Među gostima  se izdvajaju Komšinica, koja na Antu i njegovog oca pazi od detinjstva, Ljubica, devojčica iz razreda zaljubljena u Antu, Antin otac i očeva poznanica Jela. Bio bi to sasvim uobičajen rodjendan da nad njima nije nadvijena tragedija.

Osim savremene priče, nastale na osnovu novinskog članka o stradanjima dece u ratu, tekst se odlikuje zanimljivim formalnim pristupom: likovi o sebi govore u trećem licu dajući autoreferencijalne komentare, koje u igri i odnosu s drugim likovima preskaču.

Tekst : Ivor Martinić

Režija: Marija Barna - Lipkovski

Kostim : Anja Vranješ

Scenografija : Komuna i TriGroša / Threepenny

Igraju :

Ante - Dušan Matejić

Josip - Milorad Miki Damjanović

Komšinica - Helena Petrović

Jela - Ivona Kustudić

Ljubica - Dragana Đurđević

Organizatori : Jelena Dobrković / Ema Vejić

Foto i video materijal : Miklos Barna-Lipkovski

Dizajn plakata : D-box studio

Projekat podržala Erste Banka Srbija kroz program Centrifuga

Komuna (Koalicija Mladih Umetničkih nadničara) je nastala 2016 godine. u želji da se unapredi kulturna scena Beograda i Srbije, i da se umreži sve veći broj mladih umetnika. Nažalost, zabrana zapošljavanja koja je na snazi od 2012. sputava mlade umetnike da se iskazuju u državnim institucijama. Komunina misija je da promoviše i motiviše mlade dramske stvaraoce na off sceni (vaninstitucionalnim pozorišnim prostorima). "Ovde piše naslov Drame o Anti" je Komunin prvi projekat.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
96%     2.2 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C