Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. maj 2019.

U Kraljevu će sutra, na Dan pobede nad fašizmom, biti održana manifestacija „Besmrtni puk“, koja počinje u 11 časova polaganjem venaca na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice, a evo gde i kako se nastavlja

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, u Kraljevu se drugi put održava Besmrtni puk, šetnja ulicama grada u čast hrabrima u odvažnima koji su izvojevali pobede i potomcima omogućili život u slobodi. Cilj šetnje je odavanje pomena i sećanje na sudbine vojnika koji su učestvovali u zaštiti i odbrani otadžbine, tokom Prvog i Drugog svetskog rata i NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine, poručeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Besmrtni puk“,zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i članovi Odbora predstavili su redosled događanja organiziovanih ovim povodom. Prema rečima Rakočevića, sutra će najpre u 11 časova biti položeni venci na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice. Sledi šetnja centralnim gradskim ulicama do trga Srpskih ratnika (po predviđenom programu – od parka kod Železničke stanice – Hajduk Veljkovom ulicom (od raskrsnice sa ul. Dimitrija Tucovića), ul. IV kraljevački bataljon na keju, ul. Milana Toplice, pored Spomenika srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, do zgrade Gradske uprave, gde će biti upriličena izložba Istorijskog arhiva i emitovan kratak prigodni film. Rakočević se zahvalio svima koji su pomogli organizovanje ove manifestacije i pozvao građane da se „Besmrtnom puku“ i sami pridruže kako bi odali počast svim žrtvama ratova u 20. veku.

Zamenica predsednika Odbora Lidija Pavlović kaže da se od ove godine, Dan pobede nad fašizmom – 9.maj, u Srbiji obeležava kao državni praznik, pošto  je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja donelo takvu odluku nakon gostovanja minstra Đorđevića u Rusiji, kada je primio zastavu Besmrtnog puka. Ona je istakla zahvalnost na podršci udruženjima palih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica ratnih vojnih invalida, koji su učestvovali u pripremi manifestacije.  pripremili obeležavanje 9. maja i koji će učestvovati na „Besmrtnom puku“.

Ona je pojasnila da film „Bitka za Sevastopolj“, koji će biti prikazan, govori o Ljudmili Pavličenko, čuvenoj ruskoj snajperistkinji, ženi koja je ostala zapamćena u istoriji kao najbolji snajperista.

- Savet za rodnu ravnopravnost i Ženska odbornička mreža će posebno šetati 9. maja u čast Milunke Savić, Olge Jovičić Rite, Olgi Milutinović, Milevi Karajović, Danici Koki Jasnić, Kraljevčankama koje su se borile tokom Prvog i Drugog svetskog rata – dodala je Pavlović.

Obeležavanje Dana pobede nastavlja se i dan kasnije koncertom dečje muzičke škole iz grada Tutajeva u Rusiji, koji gostuje u Kraljevu zahvaljujući Nataliji Šatinjinoj, direktorki predstavništva Ruskih pravoslavnih zvona u Sriji, koja je omogućila da dečiji orkestar gostuje u našem gradu i da se deca predstave u Kraljevačkom pozorištu, Dečjem odmaralištu Goč i u manastiru Studenica.

Vesna Milojević, direktorka kraljevačkog Istorijskog arhiva govorila je o izložbi koju su zajednički uradili Arhiv Srbije i Arhiv Jugoslavije, a koja nosi naziv „Srbija-Rusija Jugoslavija-SSSR“:

-  Drago mi je što smo uspeli jednu ovako dragocenu izložbu da dovedemo u Kraljevo baš za ovaj datum. Izložba obiluje velikim brojem originalnih dokumenata, ima 30 panoa, katalog sa više 200 stranica i pokriva period saradnje između naše dve države. Podeljena je u dva dela, prvi je vezan za Srbiju i Rusiju do 1917. godine, a drugi period za saradnju Jugoslavije i SSSR-a.  

I ona je pozvala sugrađane da dođu na otvaranje izložbe, sutra (četvrtak, 9. maj, u 13.00 časova, u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva).

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Juda

  Gost - Juda

  Ljudmila je bila Ukrajinka, a ne Ruskinja. Nije najbolji snajperista na svetu ima onih koji imaju veći broj potvrđenih ubistava, ali je zasigurno najbolja snajperistkinja
   Verovatno je Lidija Pavlović želela to da istakne,  ali je to malo nespretno učinila.
  • Ime: Juda
  • Gost - Bane

   Gost - Bane

   Nije nespretniost, neznanje je u pitanju !
   • Ime: Bane