Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. februar 2017.

Vlasnici stanova u jednoj kraljevačkoj stambenoj zgradi, zbog neobično visokih računa za vodu sumnjaju da im je pripisana i potrošnja prilikom nedavnog gašenja požara

U nekoliko stambenih zgrada duž ulice Vojvode Stepe u Kraljevu vlasnici stanova nedavno su dobili neobično visoke račune za utrošenu vodu. Sudeći prema obračunu, ponegde je ta potrošnja i trostruko veća u odnosu na prethodni mesec. Recimo, u petnaestak stanova ulaza broj 10 stambene zgrade u pomenutoj ulici stanari su proteklog meseca potrošili 448, a prethodnog oko 150 kubika vode. Posle obavljene provere da li je negde voda počela nekotrolisano da otiče, sumnja je uperena i prema vatrogascima koji su u samom komšiluku. Jer, polovinom januara, u podrumu ove stambene zgrade desio se požar. Vatrogasci su pritekli u pomoć, ali zbog gustog dima i panike niko od stanara nije video odakle su koristili vodu: da li iz hidranta ili vozila i da li su cisternu možda dopunjavali sa hidranta koji je pre ili posle vodomera. Onda se javila i dilema da li stanari uopšte treba da plate gašenje požara, pogotovo što je reč o vanrednoj situaciji, a uzrok izbijanja vatre još nije poznat kao ni krivac. Tragom ove priče obratili smo se Milanku Obrenoviću, komandiru Vatrogasne jedinice u Kraljevu.

- U konkretnom slučaju vodu smo koristili iz naše cisterne napunjene sa javnog i vanjskog hidranta, onog ispred naše zgrade. Inače, iako smo u protekla dva meseca neobično mnogo, čak oko 150 puta na ovom području intervenisali nigde nismo koristili unutrašnju instalaciju, odnosno hidrante koji nisu javni i koji su u zgradama ili su uz nečiji poslovni objekat. Čak i da smo silom prilika to morali, kao što je bio davni slučaj kada smo koristili hidrant jedne benzinske pumpe, mi bi onome čiju smo vodu potrošili izdali potvrdu o količini kako bi on mogao da traži naknadu. Nudili smo to i pomenitom vlasniku pumpe, ali on to nije želeo – objasnio nam je Obrenović.

Za razliku od njegove tvrdnje da hidranti u zgradama i nisu priključeni na vodomer u JP ,,Vodovod“ doznajemo da je to, ipak, pod ,,kontrolom“ tog instrumenta.

- Mi nemamo posebne instalacije da, recimo, samo za te unutrašnje hidrante dopremamo tehničku vodu sa Ibra. Zato ta voda mora da ide preko nekog vodomera i o trošku onoga na koga se taj merni instrument vodi, negde pojedinac, negde više stanara... Zato, čak i u slučaju da se vatra gasi potrošnja vode se, naravno, evidentira i neko mora da je plati, znači ili iz kućnog državnog budžeta. No, to nije naša briga, mi i vatrogasnoj jedinici upućujemo račune za potrošenu vodu sa spoljnih hidranata i to im grad, verovatno, nadoknađuje. Istina, samo uz posebnu odluku naših organa upravljanja nekome i za pojedine slučajeve kao što je eto požar možemo taj trošak smanjiti ili otpisati  – objašnjava nam Slobodan Filipović, tehnički direktor J.P. ,,Vodovod“ u Kraljevu.

Pošto u pojedinim opštinama ili gradovima postoje odluke osnivača javnih vodovodnih preduzeća da se voda za gašenje požara korišćena i sa hidranata u zgradama pojedincima, naravno ako nisu izazivači vatre i krivci, ne naplaćuje raspitali smo se zašto i u Kraljevu nema takve odredbe u aktima o komunalnoj delatnosti.

- Mi možemo na primedbe i zahteve građana reagovati donošenjem odluka za svaki konkretan slučaj, ali to nije generalno regulisano. Da budem još precizniji do sada i nismo imali slučaj da se neko ko je bio ugrožen od požara baš žali na povećane troškove na ime vode utrošene za gašenje vatre – kaže Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Raškom okrugu.

autor: M. Dugalić

 

izvor: “Politika”

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments