Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

26. april 2017.

Gosti Opšte bolnice “Studenica” u Kraljevu, predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), obećali su pomoć za servisiranje digitalnog mamografa koji se, zbog čestih kvarova, trenutno ne koristi za skrinig preglede

U sklopu aktivnosti u Projektu za rano otkrivanje raka dojke, predstavnici agencije ''JICA'' – Michiko Fujimoto i Tamotsu Nozaki – posetili su Opštu bolnicu “Studenica” u Kraljevu i sa direktorom Zoranom Mrvićem i njegovim saradnicima razgovarali o skrining programu koji se sprovodi u kraljevačkoj bolnici.

Agencija JICA sarađuje sa Vladom Srbije i sa Ministarstvom zdravlja, koje je partner u sprovođenju ovog projekta. Njihovo angažovanje na Projektu za rano otkrivanje raka dojke je otpočelo tokom 2015. godine i trajaće do 2018.

Kraljevo je jedan od gradova kojima je japanska ambasada 2011. godine donirala digitalni mamograf, sa ciljem za rano otkrivanje raka dojke, tako da je ovaj projekat samo nastavak započetog.

Poseta ima dva cilja: prvi je obilazak kabineta za mamografiju i uvid u stanje opreme, a drugi je pronalaženje načina za prevazilaženje problema koji se tiču servisiranja aparata (budući da se digitalni mamograf, zbog čestih kvarova, trenutno ne koristi za skrining preglede).

Direktor bolnice dr Zoran Mrvić goste je upoznao sa ostvarenim rezultatima u procesu skrininga od 2011. godine, a posebno od 2013. godine, otkada se sprovodi skrining program na karcinom dojke na nivou Republike. U saradnji sa Domom zdravlja Kraljevo i Zavodom za javno zdravlje, kraljevačka bolnica ostvarila je najbolje rezultate u Srbiji, pa je tako obrazac po kome je Kraljevo vršilo ovu vrstu pregleda, postao način koji su prihvatile i druge zdravstvene ustanove u zemlji. Ovim programom je obuhvaćena populacija žena starosti od 50 do 69 godina (na teritoriji Kraljeva to je 16.086 žena). Zbog toga je neophodno što pre izvršiti popravku postojećeg aparata ili putem donacije nabaviti novi, za šta su se nadležni bolnice obraćali Ambasadi Japana u Beogradu, Ministarstvu zdravlja, itd.

Predstavnici japanske agencije su obišli kabinet za mamografiju i obećali pomoć u rešavanju problema koji se tiču popravke digitalnog mamografa.

Gosti iz Japana čestitali su rukovodstvu Opšte bolnice ''Studenica'' na dosadašnjim rezultatima i ukupnom angažovanju u prevenciji karcinoma dojke.

                                    Dragana Petrović, PR OB “Studenica”

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments