Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

11. maj 2017.

Zoranu Pavićeviću, kojem je i u devetoj deceniji života padobranstvo velika ljubav, dodeljeni su Zlatni orao i Povelja Vazduhoplovnog saveza Srbije, za izuzetne rezultate u sportskom padobranstvu

I danas, na početku devete decenije, uspešnom sportisti i omiljenom Kraljevčaninu padobranstvo je velika ljubav, iznad koje su samo porodicam posebno unuke Atena i Palma.

Zoran Pavićević, legendarni padobranac i svestrani sportista, mirne penzionerske dane provodi u svojoj kući u Jovcu nadomak Kraljeva okružen brojnim sportskim trofejima među kojima posebno mesto zauzima diplo, a svetskog rekorda postavljenog pre tačno 60 godina.

- Sećam se s ponosom svakog trenutka tog događaja koji je trajno ostao urezan u mom sećanju. Rekord sam preuzeo od slavnog sovjetskog u padobranstvu, Aleksandra Bobinskog, koji je proglašen zaslužmi, majstorom sporta tadašnjeg Sovjetkog saveza. U to vreme to je bila prava sportska senzancija i istinski podvig - priča Pavićević.

Od prvog skoka daleke 1954. godine do završetka blistave karijere ovaj vitez neba, kako ga mnogi zovu, skočio je oko 3.000 puta sa visina od preko 1.000 metara. Prvak tadašnje Jugoslavije bio sam 16 puta, osvojio 103 prva, druga i treća mesta na takmičenjima širom sveta.

- U nekoliko vitrina punih vrednih priznanja pomenuo bih dijamanstku, zlatnu i srebrnu plaketu Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, značku "zlatni orao", i mnoga druga, a od društvenih priznanja Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, veliko priznanje Srpske pravoslavne crkve i poslednje Zlatnu plaketu i "Zlatnog orla." Iskreno, bio bi mi potreban  čitav sat da pobrojim rekorde i priznanja - kaže jedan od najvećih padobranskih asova koje su nekadašnja Jugoslavija i Srbija imali.

Zoran Pavićević tokom karijere proputovao je svet - Ameriku, pola Evrope i upoznao mnoge poznate ličnosti ne samo iz oblasti sporta. S turskim premijerom Edževitot razgovarao je 1981. godine sat i po, iako je razgovor trebalo da traje desetak minuta, primio ga je poljski predsednik Edvard Gjerek, u Americi se rukovao s 40 američkih kongresmena.

- Cenu uspeha i sportske slave platio sam brojnim i teškim povredama. Pet puta sam lomio noge, tri puta ruke, pršljenove, ali sam posle povreda bio još uporniji i uspešniji -priča Zoran i dodaje da je posle teške povrede postavio svetski rekord. Padobranstvo mu je velika ljubav iznad koje su samo unuke Atena i Palma.

Padobranstvo nije u porodici olompiskih sportova i zbog toga Zoran Pavićević nije ostvario pravo na nacionalnu penziju. To je,kaže sportska i društvena nepravda. Sa suprugom živi skromno s penzijom od 25.000 dinara, ali se ne žali. Da ponovo počinje sporsku i životnu karijeru opet bi, kaže, bio padobranac.

pripremili: Milanko Danilović i Nenad Dimitrijević

izvor: RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2730628/zlatni-orao-za-trofejnog-kraljevackog-padobranca.html)

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Poznavalac istine

    Gost - Poznavalac istine

    O gospodinu Zoranu Pavićeviću opširno su pisale ,,Ibarske novosti" pre desetak godina. Tada je gospodin Pavićević bio sasvim nezadovoljan i rezigniran, i sa mnogo više  sržbe je govorio upravo  o onome što je ovde rečeno na kraju. Da li je sada  gospodin Pavićević promenio stav i mišljenje, ili je u ovom razgovoru   bitno cenzurisan? 
    • Ime: Poznavalac istine