Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. maj 2017.

U Srbiji je Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara obeležen uz podsećanje da je njihov posao težak i nedovoljno plaćen, zbog čega u potrazi za boljim poslom oko 800 njih godišnje napusti Srbiju, verovatno zauvek

Licencu medicinske sestre ili tehničara u Srbiji ima njih oko 65.000, dok oko 5.500 posao i dalje traži. Zanimljivo je da su, iako predstavljaju sponu između lekara i pacijenata, ili moćda baš zbog toga, medicinske sestre I tehničari jedna od profesija koju građani najviše kritikuju,

Zvanične statistike nema, ali se procenjuje da godišnje iz Srbije, u potrazi za boljim poslom, u inostranstvo ode oko 800 medicinskih sestara i tehničara.

Zdravstveni standardi u zemljama Evropske unije podrazumevaju da na 100.000 stanovnika radi najmanje 750 sestara, u Srbiji na  toliko pacijenata radi manje od 500 medicinskih sestara I tehničara.

Međunarodni Dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja, na rođendan Florens Najtingel, engleske bolničarke i začetnice modernog sestrinstva, koja je otvorila prvu školu za bolničarke i polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika.

Ovogodišnja proslava kraljevačkih sestara, u organizaciji Udruženja medicinskih sestara i tehničara, održana je u restoranu Hirurškog bloka Opšte bolnice „Studenica“.

Prisutne je u ime grada pozdravila zamenica gradonačelnika grada Kraljeva Marica Mijajlović istakavši:

- Velika je čast da na dan Svetog Vasilija Ostroškog, na vaš veliki praznik, stojim ispred vas ovde sa mišlju da je svako od nas nekada u svom životu, bar jednom bio vaš pacijent. Ljudi koji se bave ovim poslom su posebni, velikog srca, neko ko podiže čoveka kada je na najnižoj lestvici. Jedno veliko hvala u svoje ime, u ime grada Kraljeva, u ime svih građana sa molbom da svi damo podstcaj, da nam svima bude sutra bolje.

Na svečanoj akademiji govorili su i Stanimirka Vasić, predsednica Udruženja medicinskih sestara i tehničara Opšte bolnice „Studenica“, Marija Mijajlović, glavna sestra bolnice, Milan Parezanović, pomoćnik direktora I Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja.

 

Prigodan program izveli su učenici OŠ “Četvrti kraljevački bataljon“, a na svečanosti su dodeljene i nagrade najboljim pojedincima i timovima Opšte bolnice i Doma zdravlja.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Slavica Plavsic

    Gost - Slavica Plavsic

    Srecan praznik medicinskim sestrama i tehnicarima!   Lepo sto ste ispratili njihov praznik. Primedba-vise  lepih pozitivnih reci jer rade pretezak posao za ponizavajuce plate.  Umesto ovih fotografija , trebalo je njihove postaviti.Hvala lekarima i ostalima na cestitkama, ali ovo je dan sestara i tehnicara. 
          Iskreno zahvalna ,  35 g lekar  svojim saradnicima,  mnogo puta pacijent koga su sestre negovale.
    • Ime: Slavica Plavsic