Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. jun 2017.

Na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, kraljevački Crveni krst svečano dodelio priznanja pojedincima - dobrovoljnim davaocima koji su krv dali najmanje trideset pet puta i plakete "Široko srce" za tri kolektiva

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji se obeležava 14. juna, davaoce krvi i goste na svečanosti, u ime grada Kraljeva, pozdravila je zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović, koja je institucijama koje su postigle najbolje rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi u protekloj godini uručiti plaketu „Široko srce“.

Dobitnici tih kolektivnih plaketa su odred Žandarmerijie Kraljevo, JKP „Putevi“ i kraljevačka Šumarska škola.

Pozdravljajući humane davaoce, zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović istakla je da je gest svakog od dobrovoljnih davalaca, koji je je krv dao više od 35 puta – za svaku pohvalu i nagradu.

- Svaki taj gest pokazuje da je nekome, možda, spasen život. Deo ove lepe priče o dobrovoljnom davalaštvu su i naši najmlađi sugrađani koji su nedavno svojim radovima pokazali koliko su dorasli saznanju da krv život znači – istakla je Mijajlović.

Prema rečima Zorana Timotijevića, predsednika Komisije za dobrovoljno davalaštvo krvi Crvenog krsta Kraljevo, danas su nagrađeni oni koji su najmanje 35 puta dali krv, ali i oni koji su to učinili 50, 75 ili, čak, stotinu puta.

Uz tri kolektivne plakete „Široko srce“, danas je pojedinačno nagrađeno šezdeset troje ljudi. Timotijević je pozvao sve koji su zdravstveno u mogućnosti da daju kr, da se pridruže ovoj humanoj porodici ljudi, kako bi spasavali tuđe, a ponekad i živote naših bližnjih.

- Prošle godine nijedna operacija u Opštoj bolnici u Kraljevu nije odložena zbog nedostatka krvi – ponosno je istako Timotijević.

Događaju su svečani ton svojim nastupom dali mališani iz hora „Zvezdice“ kraljevačkog Dečjeg sela.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se uvek 14. juna - na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868—1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

Širom sveta 14. juna se organizuju različite manifestacije sa ciljem da se podigne svest o vitalnoj ulozi transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, kao i da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se sprečile nestašice u bolnicama i klinikama, a posebno u zemljama u razvoju gde su količine prikupljene krvi veoma ograničene.

Događaju su svečani ton svojim nastupom dali mališani iz hora „Zvezdice“ kraljevačkog Dečjeg sela.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments