Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

1. septembar 2017.

U proteklih nekoliko godina, Vrnjačka Banja je dosta uložila kako bi dobrim saobraćajnicama povezala centar banje i Goč, koji obiluje šumama i vodama, pa su na planini sada stvoreni odlični uslovi za razvoj planinskog i seoskog turizma

Najlepši pogled sa Goča pruža se sa vidikovca koji je postavljen na vrhu Krst na 1.120 metara nadmorske visine. Najviši vrh je Ljukten sa 1.216 metara. Ispod ovih vrhova nalazi se Selište. To je centar Goča. Tu su skijaški tereni sa žičarama i akumulacija za snabdevanje Vrnjačke Banje vodom u letnjem periodu.

Okružuju ih bukove i borove šume. Svako ovde može da pronađe kutak za odmor i rekreaciju. Posetiovci izdvajaju jezero, šume, staze, lepu prirodu, čist vazduh.

Selište i Goč su otkrili i umetnici. Dragiša Obradović je vajar iz Vrnjačke Banje koji ovde nalazi inspiraciju za svoja dela.

"On jeste prirodna sredina gde je potrebno malo intervencije. Malo ljudske ruke, malo duha i malo ljubavi prema planini", kaže Dragiša Obradović, vajar iz Vrnjačke Banje.

Asfalt vodi i do najudaljenih kuća na Selištu. Putna mreža je odlična. Zato je i vrlo brzo izgrađeno vikend naselje gde ima i apartmana za iznajmljivanje. Ipak malo je gostiju koji ovde ostaju da borave duže od nekoliko dana. U Udruženju Gočki krug, smatraju da gostu treba ponuditi i druge sadržaje.

"Vi ste se uverili ovde da se odavde vidi Rtanj. Vidi se Rudnik, Željin, Kopaonik, Koznik, Stara Planina. Vidi se deo Karpata čak tamo prema Rumuniji. Dakle to jeste fantastično. Ovde je zdravlje. Ovde, što kaže, buja od prirode. Goč je bogat šumom i vodom i mislim da generacije koje dolaze moraće mnogo više pažnje da posvete ovoj planini", kaže Rodoljub Džamić, predsednik Udruženja Gočki krug.

Do vrha Krst je probijen put u dužini od tri kilometra. To je buduća trasa za turističke vozove. Posetioci ovog dela Goča mogu da se osveže u etno restoranu kod skijališta. Seoski turizam je tek u povoju. Dovoljno je, kažu ovde, samo jednom posetiti ovaj kraj, uživati u gostoprimstvu domaćina i probati ovdašnje specijalitete i svako će se Goču uvek vraćati.

Pripremili: Ratko Bečki i Nenad Dimitrijević

izvor: RTS

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 21 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:57 am   |   Sunset: 8:23 pm
53%     4.9 m/s     33.017 bar
Forecast
PON Low: 6 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 16 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 14 °C High: 22 °C
SUB Low: 16 °C High: 23 °C
NED Low: 16 °C High: 22 °C
PON Low: 14 °C High: 25 °C
UTO Low: 14 °C High: 25 °C
SRE Low: 16 °C High: 26 °C