Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. septembar 2017.

Popravljanje položaja službenika države je važna stvar, ali bezbednosni sektor nema nikakvu zakonsku ulogu u oblasti stanogradnje; takođe, predsednik države nema nikakvih nadležnosti u vezi sa povećanjem plata i izgradnjom stanova

Vlada je objavila kako su čelnici dva njena ministarstva (odbrane i unutrašnjih poslova) i jedne posebne organizacije (Bezbednosno – informativna agencija), Stefanović, Vulin i Gašić „postigli dogovor prema kojem će ove tri institucije, uz podršku Vlade Srbije, ući u zajednički projekat izradnje stanova za pripadnike policije, vojske i BIA, kako bi se i na taj način poboljšao njihov materijalni položaj“. Prema rečima Stefanovića, „nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o položaju pripadnika policije, vojske i BIA, došlo se do rešenja koje je predsednik podržao, a to je da se pripadnicima ove tri važne državne institucije, koje se brinu o bezbednosti građana Srbije, podignu plate u narednoj godini za 10 odsto“.

Transparentnost Srbija ocenjuje da je, iako nije jasno rečeno, izgleda reč o razgovoru sve trojice sa predsednikom.

Ministar Vulin ostaće iza ovog sastanka zapamćen i po izjavi da „pripadnici bezbednosnih struktura, bez obzira da li su u policiji, vojsci, ili Bezbednosno-informativnoj agenciji rade potpuno isti posao“. On je dodao da „upravo zbog toga i sve probleme, pa i probleme statusa i probleme materijalne prirode, treba rešavati u okviru čitavog bezbednosnog sektora, ne pojedinačno kao vojska, policija ili BIA, već jedinstveno“. Gašić je ukazao na to da „BIA do sada nije imala uređen odnos kada je u pitanju dodela stanova“, i dodao da je pored povećanja plata za zaposlene, projekat zajedničke stambene gradnje veliki iskorak.

„Dugujemo veliku zahvalnost predsedniku Republike koji je prepoznao važnost bezbednosnog sistema Srbije i nadam se da ćemo u narednom periodu zanoviti i neke druge resurse koji su potrebni za sve linije našega rada“, poručio je on.

Šta u svemu ovome nije u redu, a šta bi moglo da bude?

Popravljanje položaja službenika države je važna stvar koja može da bude od koristi i građanima, jer je visina plate jedan od faktora koji utiču na obim i kvalitet radnog angažovanja (svakako ne jedini). Isto važi i za zaposlene u policiji, vojsci i BIA. Razumljivo je da se čelnici ovih institucija trude da zaposlenima poprave položaj. I to je otprilike sve što bi moglo biti ispravno u ovom slučaju.

S druge stane, bezbednosni sektor nema nikakvu zakonsku ulogu u oblasti stanogradnje. Može se, naravno, predvideti zakonom pravo pripadnika ovih službi na dobijanje službenog stana, ali čak i tada izgradnja ne bi bila u nadležnosti ovih organa, već Građevinske direkcije (ako se grade novi stanovi) ili Republičke direkcije za imovinu (ako se kupuju gotovi), a u svemu tome bi se pitalo i Ministarstvo finansija. Na stranu to što je ovakav vid stimulisanja zaposlenih problematičan – ako bi stanovi bili deljeni svima, zašto onda službenicima ne dati novac koji bi bio utrošen na gradnju, pa nek sami odluče šta će da kupe; ako se stanovi ne daju svim službenicima, rangiranje predstavlja novi izvor moguće korupcije i uslovljavanja.

Predsednik države, sa kojim su se čelnici institucija saglasili, nema nikakvih nadležnosti u vezi sa povećanjem plata i izgradnjom stanova. On se o tome izjašnjava tek nakndano, kada treba da proglasti zakon koji prethodno izglasa Skupština. Dalje, izjava ministra Vulina o tome da pripadnici tri službe rade isti posao, osim ako nije reč o stilskoj figuri, otvara pitanje zašto postoje tri odvojene institucije koje obavljaju isti zadatak.

 

Najzad, izjava direktora BIA o potrebi da se „zanove i neki drugi resursi“, zvuči kao poruka o tome da se moraju obaviti neke bitne nabavke (npr. opreme) za rad ove agencije. U tome nema ništa sporno. Međutim, kada se već veliki deo nabavki koje se sprovode za potrebe BiA sprovodi po posebnim procedurama, koje podrazumevaju poverljivost, onda o tome ne treba govoriti ni u Vladinim saopštenjima“, poručuju iz organizacije Transparentnost Srbija.

Izvor: Transparentnost Srbija

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (day), 19 °C
Current Conditions
Sunrise: 4:56 am   |   Sunset: 8:23 pm
44%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
NED Low: 10 °C High: 20 °C
PON Low: 8 °C High: 22 °C
UTO Low: 13 °C High: 20 °C
SRE Low: 13 °C High: 18 °C
ČET Low: 14 °C High: 20 °C
PET Low: 13 °C High: 21 °C
SUB Low: 14 °C High: 22 °C
NED Low: 16 °C High: 25 °C
PON Low: 16 °C High: 27 °C
UTO Low: 17 °C High: 27 °C