Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. septembar 2017.

Tolišnica, selo sa stotinak stanovnika i pedesetak domaćinstava, ima ćumurana gotovo koliko i domova, a priče o nekadašnjem rimskom rudniku zlata ponovo su oživele nakon što su u selo dolazili stručnjaci iz  Bora

Selo Tolišnica kod Kraljeva za poslednjih 40-ak godina napustilo je pedesetak ljudi, odnosno trećina nekadašnjih stanovnika. Onih stotinak kojima je u Tolišnici, selu na padinama planine Čemerno još uvek dom, bave se pretežno stočarstvom, proizvode čumur ili seku šumu. Ovdašnje čumurane nalaze se na nekadašnjem rimskom rudniku zlata. Zbog toga su meštani Tolišnice s nadom pratili, a sada u razgovorima često pominju nedavni boravak stručnjaka iz Bora.  Voleli bi, kažu, da istraživanja pokažu da na ovom lokalitetu još ima rezervi zlata.

Danas ovo selo ima pedesetak domaćinstava u Tolišnici, a gotovo svako ćumuranu. Većina onih koji se bave poslom proizvodnje ćumura kažu da je to posao teži nego onaj u rudniku, ali bi bili presrećni da istraživanja krenu i da se ispostavi da priče o rimskom rudniku zlata nisu iz legende izašle.

Nadležni, za sada, kažu da tek na osnovu analize prikupljenih novih podataka može da bude doneta odluka o daljem istraživanju na ovom lokalitetu.

 

Dok se to ne dogodi, Tolišnica će sa školom koju pohađaju samo dva đaka, pa joj možda predstoji zatvaranje kao i zadruzi, kafani, strugari i prodavnici, čekati bolje dane sa sećanjem na zlatna vremena iz daleke prošlosti i neizvesnošću.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Sunny, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:22 am   |   Sunset: 6:39 pm
100%     1.8 m/s     33.220 bar
Forecast
SRE Low: 10 °C High: 27 °C
ČET Low: 10 °C High: 26 °C
PET Low: 11 °C High: 26 °C
SUB Low: 13 °C High: 28 °C
NED Low: 11 °C High: 21 °C
PON Low: 9 °C High: 25 °C
UTO Low: 9 °C High: 15 °C
SRE Low: 6 °C High: 13 °C
ČET Low: 5 °C High: 14 °C
PET Low: 5 °C High: 20 °C