Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. septembar 2017.

Odbornici u Kraljevu usvojili su odluku da životinje bez vlasnika ili one koje vlasnici ne preuzmu iz privremenog prihvatilišta mogu biti ustupljene naučno-istraživačkim ustanovama, odnosno “mogu biti uništene savremenim metodama na human način”

Pre dva dana članovi Gradskog veća imali su pred sobom amandman koji je na Predlog odluke o uslovima I načinu držanja domaćih životinja podneo Luka Petrović, odbornik u gradskoj skupštini. Amandman se odnosio na promenu člana 30. stav 13. Predloga odluke o uslovima i načinu držanja domaćih životinja, koji glasi:

Ako vlasnik, odnosno držalac ne preuzme životinju iz privremenog prihvatilišta ili je isti nepoznat, takva životinja može biti ustupljena naučno-istraživačkoj i drugim sličnim ustanovama, ili biti ustupljena (udomljena) pravnom ili fizičkom licu, odnosno može biti uništena savremenim metodama na human način”.

Amandmanom je traženo da se iz člana 30. stav 13 Predloga ove odluke brišu reči “takva životinja može biti ustupljena naučno-istraživačkoj i drugim sličnim ustanovama… odnosno može biti uništena savremenim metodama na human način

O podnetom amandmanu Gradsko veće nije donelo mišljenje, zato što su svih 10 članova Gradskog veća, koji su prisustvovali sednici, bili uzdržani. Juče su kraljevački odbornici usvojili pomenutu Odluku u predloženoj formi (amandman je odbornik Luka Petrović na sednici gradske skupštine - povukao).

Danas su se protiv ovakve odluke pobunila i mnogobrojna udruženja i ljubitelji životinja širom Srbije, koji kažu da ova odluka nije ustavna, jer «direktno krši postojeći zakon». Tako su već danas, samo dan po usvajanju skupštinske odluke, Gradskoj upravi u Kraljevu, Organizacija za prava i zaštitu životinja Kruševac – ORPAK iz Kruševca i Društvo za zaštitu životinja „SPASKE“ Kraljevo, podneli inicijativu za izmenu odluke.

Lokalna samuprava ovom Odlukom vrši krivično delo zlostavljanje, mučenje i ubijanje većeg broja životinja, navedeno u čl. 269 Krivičnog zakonika, jer na osnovu čl. 42 stav 1 tačka 4 Zakona o dobrobiti životinja naglašeno je da: „Ogled na životinjama se ne sme sprovoditi u slučaju: 4) napuštenih životinja, odnosno životinja iz prihvatilišta…Predlažemo da se između ostalog, navedenog, donese odluka kojom se Odluka o uslovima i načinu držanja domaćih životinja na teritoriji grada Kraljeva u članu 30 proglašava nevažećom i stavlja van snage. U suprotnom ćemo biti prinuđeni da podnesemo odgovarajuće zakonske prijave protiv nadležnih, kako bi sprečili nenadoknadive štete u vidu smrti pasa i mačaka, navodi se u delu Inicijative dva udruženja koja su pokretači ove inicijative.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MarinaMo

    Gost - MarinaMo

    Odluka je nezakonita. Dokle ce nesposobni da se igraju donosioca i sprovodioca zakona. Sva udruzenja i pojedinci su ogorceni. Dopisi na nadlezne su poslati. Da li su zoohigijene, rogobatno i pogresno nazvane, postale vec privatno vlasnistvo, iako su javna preduzeca, finansirana novcem gradjana? Sramota. Kao sto ni pokusaj izmene Zakona o dobrobiti zivotinja 2015 nije prosao, nece ni ovo. Humano unistavanje zivotinja?????? Peticija je presla 100 000 potpisa, a dopisi idu. Pa dokle ovakav varvarizam? https://www.facebook.com/KoalicijaZaZivotSrbijaNoKillCoalition/photos/pcb.1435173806598730/1435172359932208/?type=3&theater
    • Ime: MarinaMo