Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. septembar 2017.

Tačno u podne počela je 27. po redu Pasuljijada na kojoj se 53 ekipe sa oko 80 takmičara nadmeću u nekoliko kategorija, jer se u kuvanju ovog jela danas takmiče kuvari amateri, profesionalci, bira se najlepše uređeni štand

Ko je skuvao najbolji pasulj biće poznato posle 16 časova, a kuvari ekipa čuvaju tajne tvrdeći da pasulj može da se kuva na hiljade načina, ali da zagori samo na jedan.

 „Pasuljijada“ koja je ove godine izmeštena na plato pored Ibra, ima 53 ekipe i oko 80 kuvara. Pokrovitelj manifestacije, koju grad na Ibru organizuje od 1990. godine, tradicionalno je grad Kraljevo, a organizator Turistička organizacija, čija je direktorka Ana Mirosavljević pozdravila takmičare poželevši im srećan rad i druženje.

Gradonačenik Kraljeva Predrag Terzić izrazio je nada da će danas skuvani pasulj biti dobar, kako bi svi bili zadovoljni.

- Nadam se da kuvari neće biti sebični i da će nam dati priliku da pasulj probamo. Od vas, deco, očekujem da odigrate najlepša kola, lepa kao što ste vi lepi – rekao je Terzić, koji se pre zvaničnog proglašenja Pasiuljijade otvorenom, zahvalio Organizacionom odboru manifestacije, Turističkoj organizaciji i odbornicima u gradskoj skupštini koja je opredelila sredstva za ovu manifestaciju.

Prema očekivanjima Aleksandra Erca, predsednika Organizacionog odbora manifestacije, njenim izmeštanjem iz grada stvoreni su uslovi da Srebrni kazan ubuduće bude samoodrživa manifestacija.

- Ona treba da postane opštenarodno veselje, jer smo ostali bez vašara na Gradskoj pijaci i Sabora u Žiči, a ovo je mesto na kojem, u okviru „Srebrnog kazana“ možemo da napravimo trodnevno druženje i da se setimo tih lepih trenutaka – rekao je Erac zahvaljujući se svima koji su pomogli da manifestacija uspešno protekne.

Po tradiciji, svake godine svega polovinu takmičara čine profesionalni kuvari, a ostali se nadmeću u kategorijama ugostiteljskih škola i kuvara amatera.

Takmičari su došli iz svih krajeva Srbije,ali i iz Crne Gore, Rumunije i Makedonije.

Iako većina takmičara smatra da baš oni, zahvaljujući specijalnim začinima, znaju tajnu spremanja najboljeg pasulja, „Srebrni kazan 2017“ imaće samo jednog sveukupnog pobednika i najbolje u kategoriji profesionalaca, amatera i učenika ugostiteljskih škola.

Nekada jednodnevna manifestacija „Srebrni kazan“ prerasla je u trodnevnu, pa je juče održano peto po redu takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Riblji kotlić“, a sutra će se, na istim mestu, 15 ekipa nadmetati u pravljenju najboljeg ajvara u okviru tačmičenja „Izađi mi na teglu“, koje se održava i u drugim opštinama i gradovima Srbije. O kvalitetu pripremljenog pasulja danas će odlučivati žiri u sastavu: Miloš Čović, profesor Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje, dr Saša Stepanov, docent na Fakultetu za menadžment, ekonomiju i finansije iz Beograda i Snežana Nikolić, član UO Turističke organizacije Kraljevo.

 U muzičkom delu programa učestvuju ansambli svih kulturno-umetničkih društava iz Kraljeva, kraljevački frulaši, a gosti su članovi KUD „Kiril Pejčinović“ iz Tetova.

 

Na platou pored Ibra priređena je i izložba mehanizacije, zalivnih sistema, proizvođača stočne hrane i mašina za preradu poljoprivrednih proizvoda, a na Trgu srpskih ratnika je tradicionalna izložba meda

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Pera Kojot

  Gost - Pera Kojot

  Hahaha "opšte narodno veselje" u ovom gradu. Doduše od njega se ne očekuje ništa bolje. 
  • Ime: Pera Kojot
 • Gost - Marina

  Gost - Marina

  Erac ,ha ha  strasno ko nam vodi grad tako nam i jeste ,ljudi gladni bez posla on se kurci ...joj strasno
  • Ime: Marina
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Ništa ne prolazi bez ovih lešinara.
  • Ime: Stanar