Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

23. septembar 2017.

Nikada u istoriji Srbije sela nisu bila toliko pusta, jer mladi na selu ne vide persprektivu, ali učesnici VII Sabora poljorpivrednika danas održanom u Kraljevu rešenje vide u adekvatnijoj agrarnoj politici države i samoorganizovanju

Sedmi po redu Sabor poljoprivrede koji je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede I zaštite životne sredine organizovalo udruženje SPAS (sabor proizvođača agroprivrede Srbije) bio je posvećen najvećim privrednim resursima Srbije – poljoprivredi i selu i nastojanjima da budu postavljeni na mesta koja im realno pripadaju. Jer, Srbija danas plaća danak činjenici da je u drugoj polovini XX veka, na prostorima SFRJ iz sela u gradove prešlo oko osam miliona ljudi. U svetu je za takav proces trebalo najmanje 120 godina,  pa sada "u selima nema ko da radi, a u gradovima nema šta da se radi".

Skup je zvanično otvorenim proglasio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, istakavši da grad za investicije u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje iz budžeta na godišnjem nivou izdvaja 70 miliona dinara.

- Osim toga, iz gradskog budžeta obezedili smo prošle godine kupovinu 100 protivgradnih raketa srednjeg i kratkog dometa, koje služe našim protivgradnim strelcima kako bismo useve zaštitili od elementarnih nepogoda. Obezbedili smo, takođe, i po 24.000 dinara dodatne zarade za svakog strelca, jer su njihove nadoknade bile jako male. i ubuduće, grad Kraljevo će nastojati da sarađuje sa državnim organima, ali i da izdvaja značajna sredstva za razvoj naše poljoprivredne proizvodnje – poručio je Terzić.

Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, pohvalio je grad Kraljevo kao lokalnu samoupravu koja je poljoprivredu prepoznala kao najvažniju privrednu granu Srbije i za nju izdvojio višee od dva odsto godišnjeg budžeta.

- Mi u Ministarstvu pooljoprivrede svake godine se trudimo da se izborimo za što više sredstava u agrarnom budžetu, jer smo svesni da bez jasne, pre svega finansijske  podrške poljoprivrednicima, država ne može očekivati ubrzan razvoj naše zemlje – ocenio je Radošević.

On je podsetio da poljoprivreda kao privredna grana u bruto državnom proizvodu naše zemlje učestvuje sa 10 odsto, a u ukupnom izvozu države njoj pripada petina vrednosti. Ministarstvo poljoprivrede je ove godine kreiralo neke nove mere, od kojih je Radošević izdvojio konkurs podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima na koji je, iznad svih očekivanja, stiglo skoro 700 prijava, a tu je i podrška nabavci traktora i vinogradarske mehanizacije.

Marko Subotin, predsednik Udruženja zadruga Srbije i specijalni savetnika ministra bez portfelja Milana Krkobabića, podsetio je na akciju “500 zadruga u 500 sela”, čiji je osnovni cilj spasavanje srpskog sela.

- Nažalost, srpsko selo propada, posebno na jugu Srbije, a naš osnovni cilj je socijalno, ekonomsko i demografsko jačanje sela. Sve je veći broj onih koji žele da ostanu na selu, a mi ćemo se potrudti da kroz sve naše aktivnosti u selu ima ko da radi – rekao je Subotin.

Prema rečima predsednika skupštine SPAS-a Sloboodana Ilića iz Majura kod Šapca, koji je veliki proizvođač mleka i predsednik šabačkog udruženja odgajivača goveda i proizvođača mleka, sedište SPAS-a sa razlogom je u Kraljevu, jer se ranije sve vrtelo oko Beograda, a Kraljevo je u srcu Srbije.

- SPAS okuplja 78 udruženja od severa do juga zemlje, učestvovali smo u izradi donošenja Zakona o državnom zemljištu, gde smo imali odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, naročito sa džavnim sekretarom Radoševićem – istakao jeI lić, koji je tokom radnog dela sastanka govorio o konkretnim problemima sa kojima se suočavaju srpski seljaci, navodeći primer iz svog sela gde, kako je rekao, četiri domaćinstva danas imaju više stoke nego nekada celo selo, ali su stočari pretvoreni u robove.

Zoran Milićević iz Kraljeva, predsednik Upravnog odbora SPAS-a, govorio je o nastojanjima udruženih poljoprivrednih proizvođača da rešenje svojih problema traže u samoorganizovanju članova i zajedničkom nastupu predstavnika poljoprivrednih organizacija i udruženja.

Teme sedmog Sabora poljiprivrednika Srbije. bile su: Tipični proizvodi i napredne tehnologije; Tehnološki razvoj i modernizacija poljoprivredne proizvodnje i  prerade; Savremena poljoprivredna mehanizacija i aktuelna pitanja iz oblasti poljoprivrede, a stručni predavači dr Miloš Janjatov, Đorđe Nedeljković,  Slobodan Ilić i Mile Džombić držali su svojim tematskim predavanjima pažnju prisutnih gotovo puna dva sata.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments