Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. septembar 2017.

Svi misle da se u njihovoj kući sprema najbolji ajvar, ali danas su ovde samo oni koji su spremni da to i dokažu, kažu organizatori takmičenja, a vi oko 16 časova prošetajte pored Ibra da probate i uverite se kako o najboljem ajvaru odlučuju nijanse

Miris pečene crvene paprike, pesma, igre, ukusne đakonije, ljudi pozitivne energije, vedrog duha i veselih lica, nasmejana deca i odrasli takmičari, brojni lepo uređeni štandovi, danas su slika za ram platoa pored Ibra, koji je prethodna dva dana, u okviru manifestacije «Srebrni kazan 2017» bio domaćin majstorima za pripremu riblje čorbe i pasulja. .Danas se ovde odvija  veliko takmičenje u pripremanju ajvara, za šta su takmičarima obezbeđeni svi potrebni uslovi: natkriveni štandovi za takmičarske ekipe, stolovi i stolice, peći za pečenje paprika i pripremu ajvara, drva, tegle, sveža paprika u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, ulje, šećer i so.

Iskustvo, godine, varjače, ali i tajne sastojke, u Kraljevu je prema propozicijama gastronomskog karavana «Izađi mi na teglu» ukrstilo 15 ekipa. Paprika se od 11 sati peče i ljušti na svim štandovima pored Ibra, većina ekipa poručuje kako imaju tajne začine, nadaju se pobedi, ali da su tu prvenstveno zbog zabave, druženja i uživanja.

Od takmičara se očekivalo da obezbede sav potreban pribor za pripremu ajvara, odnosno obavezno: šerpu, varjaču, kutlaču, noževe i mašinu za mlevenje paprike. Pravila nalažu da tamičarska ekipa mora imati minimum dva člana, bilo da su to članovi uže ili šire porodice, komšije, kolege, prijatelji... «Kašičica znanja, prstohvat brižljivo čuvane tajne predaka, malo dobre volje, mrvica hrabrosti i nezamenljivi sastojak – zdrav takmičarski duh», receptura je koju od učesnika traže organizatori.

Pobednike i ove godine očekuju vredne nagrade i direktan plasman u finale koje se, na nivou cele Srbije održava u Sokobanji 14. oktobra.

Karavan «Izađi mi na teglu» tokom pethodne tri sezone obišao je više od 60 srpskih gradova, imao više od 6.000 učesnika i 12.000  tegli pripremljenog ajvara. U ovoj sezoni karavan će boraviti u ukupno 30 gradova.

Pored takmičarskog dela, manifestaciju prati i bogat celodnevni program za posetioce, kao i edukativni i dečji program. Zahvaljujući partnerima, zbog čije podrške karavan s godinama postaje sve veći i uspešniji, nagradni fond za ovu sezonu je rekordan i iznosi oko milion i po dinara.

U Sokobanji će vlasnik recepta za pripemu savršenog ajvara biti proglašen za kralja ajvara i poneće titulu najvboljeg ajvar majstora u 2017. godini.

Zainteresovani će ajvar moći da probaju, kako se procenjuje, oko 16 časova, pa prošetajte u to vreme pored Ibra – da se zabavite i da se uverite kako je svaki ajvar dobar, odlučuju – samo nijanse.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments