Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. septembar 2017.

Kraljevački bunardžija Jovan Pilović iskopao je 1.021 bunar, ovih dana odlaže kramp i lopatu, a zanimljivo je da za više od dve decenije vodu nije našao - samo u jednom slučaju

U poslednje dve decenije Jovan Pilović iz naselja Beranovac kod Kraljeva više dana proveo je u zemlji nego na površini, jer radio je svoj bunardžijski posao svakodnevno, samo je ponekad nedeljom odmarao.

I, tako je ručno, krampom i lopatom, iskopao 1.021 bunar. Ne zna se koliko bi kilometara bio njegov ukupan iskop, jer vodu je nalazio na dubini od jednog do pedesetak metara...

Samo u jednom slučaju sam odustao od kopanja i to na 45 metara, jer vode nije bilo ni na toj dubini. Istina, nisam ja odredio gde da se kopa, ali sam prihvatio da probamo. Bilo je to ovde u blizini, selu Gornja Ratina. Eto, imam u bunardžijskoj karijeri i takav slučaj kao i onaj u blizini Jošaničke Banje, gde smo pronašli izdašan izvor posle samo jednog metra kopanja – kaže Jovan, kojeg ovde svi znaju kao Jovu bunardžiju i koji je, kako kaže Petar Šalinić, predsednik ovdašnje mesne zajednica, „omiljen komšija i uvek spreman da svakome a posebno u zajedničkim radnim akcijama i selu priskoči u pomoć”.

On je jedini na području grada Kraljeva koji se tim poslom na ovaj način bavi, dakle ručnim kopanjem bunara.

Iskopao sam do sada 1.021 bunar. Kopao sam na crnogorskom primorju, ponajviše u Tivtu i Bečićima, zatim na Kosovu i Metohiji, onda na području Sandžaka, a ovde oko Kraljeva i okolnih mesta nema sela bez bar jednog mog bunara – naglašava Jovo.

Objasnio nam je da kopanjem u zemlju ulazi sam, a gore na površini su najmanje dvojica koja iz posude veličine lonca, drvenim vitlom izvlače zemlju. Dok radi zaštićen je šlemom i dubokim čizmama, a ako se ode dalje od desetak metara u jamu se ubacuje crevo od usisivača koji je gore na površini i kojim se usisava vazduh zarad izbacivanja otrovnih gasova.

Opasan je to posao. Najmanja je opasnosti od vode koja iz zemlje zna da „proključa” i brzo puni jamu, kao što je to bilo kod jednog domaćina u selu Vrdilima kod Kraljeva kada smo pronašli pravu reku. Ali, je veća opasnost od odronjavanja zemlje pa se i meni zbog toga dešavalo da iskačem iz jame. Baš, pre neku godinu sam spasio glavu tako što sam iskočio iz čizama koje su ostale zatrpane pošto su mene brzo izvukli na površinu – priseća se Jovo bunardžija.

On nam otkriva i da je ovaj posao naučio još 1996. godine, od tadašnjeg bunardžije Stevana Živkovića iz obližnje Ratine. Te godine je ostao bez radnog mesta u sektoru obezbeđenja preduzeća „Voćar”, posle 37 godina radnog staža. Ta firma je propala i on se, kako bi uz minimalnu penziju uspeo da izdržava porodicu, suprugu i dva sina, pridružio pomenutom bunardžiji kao pomoćnik i naučio ovaj pretežak zanat.

Jovo ne skriva da je, ipak, posebno zadovoljan zaradom. Metar iskopa domaćina košta od 80 do stotinu evra ako on obezbeđuje radnike za izvlačenje iskopane zemlja a ako to radi vlasnik budućeg bunara cena je i za polovinu pomenute sume niža.

Jovo objašnjava da ima dana kada iskopa i do dva metra, ali ima i onih kad tek tridesetak centimetara odmakne. A, da uskoro, u 76. godini odlazi i u bunardžijsku penziju doznali smo posle molbe da ga fotografišemo negde gde počinje posao.

Ali, ja više ne kopam. Istina, još imam obavezu da očistim nekoliko bunara i time završim sa krampom i lopatom. Naravno, spreman sam da ponekim prijateljima pomognem, ali stižu godine pa iako nemam većih problema sa zdravljem potreban mi je odmor – tvrdi Jovan Pilović, poslednji bunardžija iz Kraljeva.

 

izvor: «Politika» (http://www.politika.rs/scc/clanak/389398/Za-dve-decenije-iskopao-vise-od-hiljadu-bunara)

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments