Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. oktobar 2017.

U Kraljevu je danas potpisan ugovor o novoj donaciji dobrotvora iz Kanade, koji našem kraju pomaže i zbog čoveka koji mu je kao dečaku pomogao nahranivši ga i obezbedivši mu prenoćište, kojeg više nikada nije video, ali ga – nije zaboravio

Sve priče vezane za Milomira Glavčića, koji ljudima pomaže od srca i zato što se raduje osmesima na licima onih kojima je pomogao, čudesno su lepe. U svaku staje priča o ljudskosti i humanosti, a ovaj, nekada bosonogi dečak iz sela Pope kod Jošaničke Banje, žali jedino što nema neku naftnu platformu kako bi mogao baš svima koji mu se obrate – da pomogne.

U Kraljevu je danas potpisan novi ugovor o njegovoj donaciji gradu na Ibru, koji će zahvaljujući poklonu od 200.000 evra, uz dodavanje svojih sredstava izgraditi vrtić na Beranovcu.

Kako je danas, na konferenciji za novinare pojasnio Miroljub Dugalić, dopisnik «Politike» iz Kraljeva i čovek u kojeg Milomir Glavčić ima veliko poverenje, pa zbog toga predstavlja i neku vrstu «veze» dobrotvora sa Kraljevom, odlučeno je da to bude prigradsko naselje Beranovac gde ima oko 600 dece.

- Stanovnici Beranovca i okolnih naselja i sela poprilično se muče dovodeći decu u gradske vrtiće – kaže Dugalić, pojašnjavajući da će vrtić biti izgrađen u partnerstvu sa gradom Kraljevom koji će uložiti svoja sredstva.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, podsetio je na sve ranije pomoći Milomira Glavčića Kraljevu, Raški i svom rodnom kraju.

- Na Beranovcu, ali i u Kovanluku, Metikošima, Dragosinjcima, Jovcu i Kamenici koji mu gravitiraju, pre dve godine otvorena je mešovita grupa Predškolske ustanove «Olga Jovičić Rita» koju pohađa 30-oro dece, a u međuvremenu još jednu. Na taj način, ipak, ni izbliza nisu zadovoljene potrebe meštana tog kraja, pa smo procenili da je vrtić neophodan – istakao je gradonačelnik Kraljeva, zahvalivši se Milomiru Glavčiću i njegovim saradnicima što s na pravi način sagledali rešavanje ovog problema.

Prema njegovim rečima, grad će finansirati nedostajuću sumu za izgradnju ovog objekta, a onda uložiti svoja sredstva i u njegovo opremenje.

Dogovor sa dobrotvorom iz Kanade podrazumevao je da lokalna samouprava pronađe lokaciju,a da Glavčić donira sredstva za izgradnju objekta. U fazi projektovanja odlučeno je da se, zbog standarda izgradi objekat malo veće kvadrature, kaže Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem, pa će grad Kraljevo uložiti nedostajuća sredstva.

- Otprilike će to biti oko 285.000 evra za izgradnju objekta i još oko 150.000 do 200.000 evra za spoljno uređenje objekta i njegovo opremanje – ističe Nestorović.

Do kraja nedelje, rečeno je, treba da budu potpisani ugovori sa izabranim izvođačem radova (kraljevačko preduzeće «Tehnomag»), rok je 90 radnih dana za završetak objekta, a vrtić će biti otvoren kada budu završeni radovi na spoljnom uređenju i opremanju objekta. Nestorović je dodao da, i zbog želje donatora, i u znak poštovanja prema njemu, radovi treba da budu završeni u što kraćem roku, odnosno da se treba nadati da bi na proleće vrtić mogao da počne da radi, a Timo Milićević, tehnički direktor u preduzeću «Tehnomag» rekao je da će se oni kao izvođači, kojima je čast da učestvuju u humanom projektu, potruditi da objekat bude urađen «kvalitetno i u maksimalno optimalnom roku».

Miroljub Dugalić, koji je danas sa gradonačelnikom Kraljeva potpisao ugovor o donaciji, dao je predlog da vrtić nosi ime «Milomir» i pozvao ostale da, ako imaju bolji predlog kumuju budućem nazivu objekta. Dugalić je i otkrio zašto Milomir Glavčić pomaže Kraljevu u kojem ima samo rođake.

Kada je za vreme Drugog svetskog rata, posle bombardovanja Beograda u kojem je šegrtovao, dečkić Milomir Glavčić krenuo kući u Rašku, putovao je bez dinara za hranu. Dok je gladan sedeo na beogradskoj železničkoj stanici, neki čovek seo je pored njega da prezalogaji.

Pitao je i njega da li je gladan, ali Milomir iz učtivosti odgovara da nije. Na to čovek izvadi jedno jaje i hleb, rekavši:  «Uzmi malo, zavaraj tu glad». U vozu su se malo bolje upoznali, a kada se ispostavilo da su tokom noći partizani minirali prugu i da se ka Raški vozom dalje ne može, Milomir je odlučio da prespava u čekaonici na stanici. Čovek ga je odveo kod svog prijatelja u Ribnicu, gde je i Milomir prespavao i počašćen hranom.

- Milomir kaže: «Vidiš, u teškoćama, ko god da je u pitanju, pojedinac, grupa ljudi, grad, uvek se javi neko da pomogne. Tako i ja Kraljevu. Čoveka koji mi je te noći pomogao – nikada više nisam video, ali ga nikada nisam zaboravio» - preneo je Dugalić Glavčićeve reči.

On je predložio, rekavši da je o tome razgovarao i sa gradonačelnikom, da Kraljevo treba da učini da ni naredne generacije, zbog svih darova dobrotvora Milomira Glavčića – ne zaborave.

- Da li će to biti neko obeležje, ulica, dogovorićemo se, najvažnije je da saglasnost postoji – kazao je Dugalić.

Milomir Glavčić Kraljevu je za izgradnju mosta preko Ibra darivao million evra, Opštoj bolnici kupio magnetnu rezonancu, svake godine pomaže svoje rođake koji ovde žive, a pomogao je i brojne ljude koji su mu se obratili za pomoć. Dosta i za nekoliko života, a Milomir Glavčić je presrećan zbog načina na koji živi svoj, jedan, ljudskošću ispunjen životni vek.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments