Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

17. oktobar 2017.

Članovi Kluba mladih pri Crvenom krstu u Kraljevu, ne priskaču u pomoć samo kad su ljudi u nevolji, već i druge podstiču na humanost, a od nagrade koju su dobili planiraju da kupe «kvad» kako bi brže stizali do onih kojima je pomoć potrebna

Postoje više od jedne decenije, ali su u javnosti ponajviše primećeni ovih dana, kada se o njihovom radu uveliko javno govori, a povod je nagrada koju im je dodelio grad Kraljevo za njihov humani rad i podsticaj drugih na humanost. Reč je o Klubu mladih koji su više od jedne decenije aktivni pri ovdašnjem Crvenom krstu i prvi su dobitnici priznanja, koja se od ove godine dodeljuje i nosi ime poznatog humaniste Milomira Glavčića iz Kanade. To priznanje uručeno im je 7. oktobra, na Kraljevdan, Dan grada Kraljeva i sudeći prema reakcijama javnosti, dobitnici su visoko podigli lestvicu za buduće dobitnike.  

Jer, njihov klub, koji nosi ime rano preminule aktivistkinje Crvenog krsta Darinke – Dane Petrašinović, broji više od stotinu članova. Imaju od 15 do 28 godina, odnosno podeljeni su u dve grupe: podmladak i omladina. Omladina, sa iskustvom u svakodnevnom pružanju pomoći ljudima, u osmišljavanju i ostvarenju brojnih humanih akcija, a posebno u vreme zemljotresa, poplava i zimskih nepogoda podučava mlađe kako se to radi. Zato se svi subotom okupljaju u prostorijama Crvenog krsta i tu im je, u takozvanim radionicama, humanost glavni predmet. Stariji podučavaju mlađe o delovanju u nesrećama, ali i promovisanju humanih vrednosti, kako motivisati mlade da prikupljaju novac da bi se pomoglo ugroženoj deci, zatim kako promovisati dobrovoljno davalaštvo krvi, kako se boriti protiv bolesti zavisnosti, trafikinga... Kad nisu na terenu, u konkretnim akcijama pomoći, na te humane vrednosti podsećaju i drugarice i drugare, počev od vrtića do fakultetskih učionica. Kako su nam jednostavno objasnile, Radmila Dobrić sekretarka Crvenog krsta i Snežena Apostolović, stručni saradnik:

,,Oni, njihov entuzijazam i energija su ponos ove ustanove u Kraljevu. Da li verujete da su, primera radi, u poseban klub koji se bavi dobrovoljnim davalaštvom krvi najpre učlanili svoje članove porodice, najbliže rođake i komšije...Oni čak dodatno motivišu i naše redovne donatore...“.

I zato su svi odbornici, bez ijednog izdržanog a kamoli glasa protiv, na sednici skupštine grada Kraljeva podigli ruke da im se pomenuta nagrada uruči. Uz to pisano priznanje sledovala im je i novčana nagrada od 70 hiljada dinara. Ali, čim je poznati dobrotvor Milomir Glavčić doznao da je ova humana mlada ekipa dobila ,,njegovu“ nagradu usledela je čestitka i - uzdarje.    

,,Draga deco, ponosan sam što ste vi, mladi a humani zaslužili ovu nagradu. Da znate, kad sam bio dečak, bio sam više gladan nego sit, ali kad sam za rad stasao radio sam da imam za sebe, ali i za druge. Nekako, oduvek sam težio da drugima pomognem. Takav se, kažu, čovek rodi. No, mislim da se takav može i postati. To znači da se ne treba ponašati samoljubivo, da ni danas kada ste mladi a ni sutra kad dođete u ozbiljne godine ne budete među ljudima a da samo o sebi mislite. Zato je važno obratiti pažnju i na druge, na komšije, rođake, sugrađane, sunarodnika. Zapazite ih i pripitajte za njihove brige i pomozite im uvek kad možete. Ja pomažem ljudima, i ovde u Kanadi i tamo u Srbiji, jer mi to mi pričinjava zadovoljstvo. Srećan sam zbog toga, radostan ležem i ustajem uz pomisao da se neko tamo, u mojoj Srbiji mom poklonu raduje. Otuda dobijam brojna pisma, ali nažalost ne mogu ni ja pomoći svima. Da mogu, da imam, recimo jednu naftnu bušotinu verujte  mi ja bih pomogao celoj Srbiji. Sa tom porukom ja vam čestitam na nagradi i novčanom delu koji vam dodeljuje grad Kraljevo. A, tome  ja pridodajem još hiljadu evra. Uz pozdrav vaš Milomir Glavčić“.

Ovo uzdarje od poznatog humaniste im je, takođe na svečajoj sednici gradske skupštine, uručeno, a mi smo ih zatekli kako Glavčiću pišu pismo zahvalnosti. Na naše pitanje kako će utošiti dobijeni novac gimnazijalac Uroš Komatina, inače potpredsednik ovog kluba, kaže:

- Još nismo odlučili, možda će to najpre biti za naše opremanje. Mišljenja smo da to bude deo novca koji bi skupljali radi kupovine jednog četvorotočkaša, poznatog ,,Kvada“, a onda bi formirali i tim za pomoć onima kojima je pomoć hitna, a do kojih se ne može brzo stići – kaže Uroš Komatina.

autor: M. Dugalić  

 

izvor: «Politika»  

foto: jedna od ekipa Kluba mladih u Kraljevu

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:0 am   |   Sunset: 5:43 pm
91%     2.2 m/s     33.187 bar
Forecast
NED Low: 8 °C High: 12 °C
PON Low: 5 °C High: 13 °C
UTO Low: 6 °C High: 14 °C
SRE Low: 2 °C High: 15 °C
ČET Low: 3 °C High: 10 °C
PET Low: 3 °C High: 15 °C
SUB Low: 5 °C High: 18 °C
NED Low: 5 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 16 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C