Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. oktobar 2017.

Žrtve najčešće vrbuju preko oglasa za posao i društvenih mreža, najzastupljenije su radna i seksualna eksploatacija, a najizloženije žene i devojčice, zato je važna prevencija, poručeno u Kraljevu na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

“Samohrana sam majka dvoje dece, nezaposlena. Jednog dana javila sam se na oglas za posao čuvanje starije gospođe 24 sata dnevno pet dana. Mislila sam da ću na taj način moći da pomognem svojoj deci, ali sam završila na nepoznatom mestu sa “poslom” da dnevno udovoljim potrebama 30-orici muškaraca i zavisnik sam od kokaina. Molim vas, pomozite mi”, tekst je koji je u Kraljevu na centralnom događaju obeležavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, izgovorila volonterka Crvenog krsta kao opomenu da žrtva trgovine ljudima može postati svako.

Dubravka Filipovski, članica Saveza za bezbednost i unutrašnje poslove Narodne skupštine Srbije i jedna od koordinatorki Ženske parlamentarne mreže pohvalila je Savet za rodnu ravnopravnost grada Kraljeva kao jedan od najaktivnih od 17 takvih saveta u Srbiji i  istakla da trgovina ljudima predstavlja jedan od rastućih oblika kriminalne industrije.

- Moderno ropstvo je najgore kršenje ljudskih prava, jer ljude lišava slobode I dostojanstva i nema zemlje koja se ne suočava sa ovim problemom, a prema podacima Ujedinjenih nacija, samo u Evropi, ima 140.000 ljudi koji su žrtve trgovine ljudima – rekla je Filipovski, dodajući da su u Srbiji, tokom poslednjih nekoliko godina, u ovoj oblasti pooštrene kazne.

Biljana Popović Ivković, državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova poručila je da strategija koju je usvojila vlada ima za cilj da u narednih pet godina obezbedi “sveobuhvatnu, snažnu i kontinuiranu borbu i odgovor države I društva kada je reč o trgovini ljudima”.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji je poslednjih godina dominantna unutrašnja trgovina ljudima, odnosno njih eksploatišu naši državljani, a u manjoj meri smo zemlja porekla žrtava trgovine ljudima i zemlja tranzita.

- Postoji mali pomak, jer je ove godine bilo 27 identifikovanih žrtava trgovine ljudima, a u prošloj 55 – rekla je Ivković, napominjući važnost edukacije dece u ranom uzrastu da prepoznaju sve potencijalne opasnosti i kako da se zaštite.

U Kraljevu su, prema podacima koje je iznela koordinatorka dosadašnjeg Tima za borbu protiv trgovine ljudima, predstavnica kraljevačkog centra za socijalni rad Sonja Jaćović, od početka 2017. godine podnete dve krivične prijave za krivično delo trgovine ljudima protiv tri lica, identifikovane su dve žrtve trgovine ljudima, a jednoj od njih je pružena zaštita preko Centra za zaštitu trgovine ljudima iz Beograda.

- Tri lica su pravosnažno osuđena, a neki od njih su još uvek na izdržavanju kazne zatvora zbog krivičnog dela trgovine ljudima u Kraljevu – rekla je Jaćović, pohvalivši saradnju sa pripadnicima Policijske uprave Kraljevo.

Mitar Đurašković, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima kaže da su od početka 2017. godine pripadnici MUP-a podneli šest krivičnih prijava zbog krivičnog dela trgovina ljudima.

- Prepoznati suu novi oblici eksploatacije, veliki broj maloletnih lica kao žrtve trgovine ljudima zloupotrebom saveremenih tehnologija. Identifikovano je 26 žrtava nasilja, ali je bilo skoro 80 prijava na sumnju trgovine ljudima. Raste pbroj prijava institucija, konkretno prosvete, jer su i škole uključene u sistem prevencije – naveo je Đurašković.

Trgovci ljudima svoje žrtve najčešće vrbuju preko oglasa za posao, društvenih mreža. Najzastupljenije su radna i seksualna eksploatacija, najizloženije žene i devojčice. Zato je važna prevencija.

U Kraljevu je danas oformljen novi Tim za borbu protiv trgovine ljudima u koji su ušli predstavnici gradskih Saveta za bezbednost i rodnu ravnopravnost, sudstva, policije, Centra za socijani rad, Crvenog krsta, komunalne policije i inspekcije rada.

Lidija Knežević Pavlović rekla je da je to prvi korak ka implementaciji strategije koju  je u ovoj oblasti usvojila Vlada Srbije i Akcionog plana.

- Nadamo se da će forniranjem tima ovaj problem postati vidljiviji u našem gradu i daćemo se više baviti prevencijom – rekla je Pavlović.

Važnost preventivnog delovanja istakao je u pozdravnoj reči i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić:

- To je važno da Srbija ne bi bila zemlja odakle polazi ova vrsta pošasti, a i kako ne bismo bili njena krajnja destinacija. Zato su važne uloge medija, Školske uprave i profesora, a mi kao političari treba da promovišemo one vrednosti na kojima treba da se zasniva ovo društvo, a ne da se pravimo da problem ne vidimo.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 12 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:0 am   |   Sunset: 5:43 pm
91%     2.2 m/s     33.187 bar
Forecast
NED Low: 8 °C High: 12 °C
PON Low: 5 °C High: 13 °C
UTO Low: 6 °C High: 14 °C
SRE Low: 2 °C High: 15 °C
ČET Low: 3 °C High: 10 °C
PET Low: 3 °C High: 15 °C
SUB Low: 5 °C High: 18 °C
NED Low: 5 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 16 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C