Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

24. oktobar 2017.

Zbog „narušavanja javnog reda i mira“ na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, ulični violinista Danilo Anđelković iz Beograda moraće da plati kaznu koju su mu pisali komunalni policajci, a na društvenim mrežama dobio je ogromnu podršku

Bar nekoliko puta godišnje Beograđanin Danilo Anđelković, koji je završio Muzičku akademiju u Beogradu, svira na svojoj violini u Kraljevu, obično na prostoru ispred Komercijalne banke. Pre nekoliko dana, dok je prolaznike zabavljao izvođenjem klasike na Trgu srpskih ratnika, prišli su mu kraljevački komunalni policajci i sačinili zapisnik u kojem se navodi da je na glavnom gradskom trgu u Kraljevu „imenovani izvodio muzičke sadržaje na violini... i time narušio javni red i mir“.

Danilo kaže da svoje nastupe u Srbiji uvek prijavljuje u gradovima u kojima je takve dozvole moguće dobiti. To su, za sada, samo Beograd i Niš. Grad Kraljevo nema odluku na osnovu koje bi ovaj violinista takvu dozvolu mogao da obezbedi.

Dok su građani prilazili i u Danilov kofer stavljali prloge, dvoje komunalnih policajaca radilo je svoj posao. Međutim, kako nam je objašnjeno, Komunalna policija nema ovlašćenja da podnosi prijavu za remećenje Javog reda i mira, već je najverovatnije u pitanju prijava za nedozvoljeno zauzeće javne površine, na osnovu koje će Danilo morati da plati kaznu. Osim toga, u Gradskoj upravi stručne službe, u jeku donošenja odluka koje je pregazilo vreme ili ih grad uopšte nije imao, rade i na odluci kojom će biti propisani uslovi za nastupe uličnih svirača.

Prema očekivanjima Nenada Markovića, predsednika kraljevačke supštine, ova odluka mogla bi da bude doneta već na prvoj narednoj sednici gradske skupštine.

Vest da će Danilo najverovatnije biti kažnjen novčano, objavili su mnogi srpski mediji, a ova tema uzburkala je i društvene mreže:

Sviraj to, ponovo, Danilo, ja ću platiti kaznu!", U Bajernu plaćaju studentima i školovanim muzičarima da im ukrase parkove klasikom-muzikom a mi im lupamo kazne, koja sramota“, „Čovek prosvećuje ljude svojom muzikom. U Engleskoj je normalno videti muzičare na ulici. I u Italiji je isto. Bravo momak, skidam ti kapu što si se usudio da razbiješ predrasude o klasičnoj muzici. A šta dati ljudima da slušaju, turbo folk?“, „Kulturi jedan veliki šamar! Živim u Nemačkoj i ovde je sasvim normalno videti muzičare na ulici, trgovima iči u lepim parkovima. Samo kod nas se lupaju kazne na kulturu, a želimo u EU. Sramota i to velika“, samo su neki od komentara. Ima i onih koji su mišljenja da Danilu treba pomoći da plati kaznu.

Danilo, nekadašnji profesor muzičkog i violine i jedan od prvih školovanih muzičara koji je u Beogradu nastupao pod otvorenim nebom, uspeo je da pretvori sviranje na ulici u svojevrsno radno mesto. Ovaj način izvođenja muzike otkrio je slučajno na improvizovanom javnom času sa svojim učenicima, a onda mu se predano posvetio. Svirao je u više od 60 evropskih gradova, sada to radi i u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji, ne zadržavajući se nigde duže od dva dana. Uglavnom svira popularnu klasiku.

Kazna za Danilov „prekršaj“ biće, po zakonu, između 5.000 i 20.000 dinara, a poređenja radi, dozvola kakvu u Kraljevu nije mogao da dobije u Beču košta svega – šest evra.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

7 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Da je Danilo svirao nešto od Cece, Bece, Ace, Dare, Lepe Jane i ostale šund bulumente, možda bi i čika policajci dali koji dinar, ovako kazna. Aman bre, bando seljačka i neobrazovana, prekinite više da brukate ovaj grad !!!!
  • Ime: Stanar
 • Gost - Marko

  Gost - Marko

  Nemam nista protiv momka ali zalosno je dok grad Kraljevo obelezava najtuzniji dan u godini 14 oktobar lik u centru opleo po muzici, bio sam tu kad mu je isto to komunalna rekla, danas je 2000 Kraljevcana streljano nemojte da svirate, lik je okrenuo glavu I nastavio , ako propisi nalazu da nema onda nema I kraj price
  • Ime: Marko
 • Gost - ZAGOR

  Gost - ZAGOR

  DA LI STE VIDELI KAMERE NA ZGRADI JUG BOGDANOVA 21.PRIVATAN STAN.STA SE TU TEK DESAVA.ZNA CITAVO KRALJEVO A SVI CUTE.KOMUNALCI OCEKUJEM VASU REAKCIJU U ROKU OD 5 DANA.
  • Ime: ZAGOR
 • Gost - Tomislav Kostić

  Gost - Tomislav Kostić

  • Ime: Tomislav Kostić
 • Gost - Ja

  Gost - Ja

  Mesečni izveštaj jednog komunalnog policajca:
  - 14 Baba ispred velikog pijaca, jedna bežala, ja je ufatio,
  - 6 Čilagera, prodavali rakiju
  - 1 Dtrogiraš sviro neku čudnu muziku što nema na Pinku (20.000 iljaDA) KAZNA!
  Malo li je! Bravo za Kraljevo...
  Ne prestaje da me je sramota kada sagledam dokle smo stigli! Sramota!
  • Ime: Ja
 • Gost - Sonja

  Gost - Sonja

  Place mi se...decko lep.obrazovan,pristojno obucen,svira klasiku,kulturno uzdize sve oko sebe i dobije prijavu od komunalaca,a romi se dernjaju na svakom cosku i oni se ne kaznjavaju jer,Boga ti,to bi bila diskriminacija pa bi i opstinari i komunalci popili prijave...seljacizam i iskompleksirani komunalci ubice i ovo malo duha u omladini.
  • Ime: Sonja
 • Gost - Bane

  Gost - Bane

  Zbog velike uhranjenosti većina komunalnih policajaca može se dokotrljati do centra tako da im je važno da bar nekog kazne.
  • Ime: Bane

Vreme

Kraljevo Serbia Clear (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:53 am   |   Sunset: 5:51 pm
69%     3.1 m/s     33.220 bar
Forecast
UTO Low: 5 °C High: 22 °C
SRE Low: 5 °C High: 21 °C
ČET Low: 5 °C High: 21 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 6 °C High: 21 °C
NED Low: 8 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 15 °C
UTO Low: 5 °C High: 15 °C
SRE Low: 5 °C High: 14 °C
ČET Low: 3 °C High: 12 °C