Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

30. oktobar 2017.

U požaru pre devet meseci stradala je kuća koja je deo kulturno-prostorne istorijske celine Pljakin Šanac, a za sanaciju doma u vlasništvu slikara Milana Đokića koji kaže da će “slikati dok može da mrda”, grad je izdvojio 1.100.000 dinara

Celog svog života Milan Đokić, kraljevački slikar, pesnik i esejista bio je posvećen umetnosti, a njegova porodična kuća, izgrađena između dva svetska rata bila je pravi mali muzej. Đokić je jedan od osnivača kraljevačkog likovnog života i jedan od osnivača jUdruženja likovnih umetnika “Vladislav Maržik”.Kada je 1. februara ove godine u Đokićevom domu, koji je deo kulturno-prostorne istorijske celine Pljakin Šanac buknuo požar, u vatri u slikarevom ateljeu su stradale godinama prikupljane brojne knjige iz njegove biblioteke i vredne slike ovog umetnika. On sam u požaru je lakše povređen, a zahvaljujući brzoj intervenciji batrogasaca, u požaru nije stradala čitava kuća, iako je teško oštećena.

Za njenu sanaciju grad Kraljevo opredelio je 1.100.000 dinara, poverivši te poslove stručnjacima kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u kojem je i sam Đokić proveo ceo svoj radni vek. Decenijama je, kao slikar-konzervator, bio posvećen projektima zaštite upravo nepokretnog kulturnog nasleđa. Milan Đokić, u devetoj deseniji života, i danas je okružen prijateljima i  ne predaje se - i dalje slika.

Izgorelo je 50 slika koje ne može da prežali, niti da nadoknadi, ali se nada da će one koje su mu bile najviše važne moći ponovo da naslika, iako na drugi način.

 

- Dok god mogu da mrdam, ja ću i da slikam – poručuje Đokić, a nadležni se nadaju da će ovaj kraljevački umetnik do Nove godine moći da se vrati u svoje slikarsko carstvo.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C