Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. novembar 2017.

Karavan „Duh mladosti“ promovisao je u Kraljevu nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja, a tu su bili i „Zgib zona“ S radija, kao i članovi sportskih udruženja i klubova, koji su promovisali sportove kojim se bave

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i lokalnim samoupravama, kao i brojnim drugim saradnicima na republičkom i lokalnom nivou, manifestaciju, ove godine u 35 lokalnih samouprava, organizuje omladinska organizacija „Spirit of youth”.

Kako je obrazloženo prilikom posete Kraljevu, metodologija Nacionalnog modela dualnog obrazovanja bi obezbedila smanjenje stope nezaposlenosti mladih, kao i mogućnost pokretanja sopstvenog biznisa ili nastavak univerzitetskog školovanja. Saradnja fakulteta sa kompanijama omogućila bi studentima realizaciju projektnih ideja i njihovo zapošljavanje u njima i otvaranje sopstvenih kompanija po stečenim iskustvima na studijama. Pored dualnog i preduzetničkog obrazovanja, Karavan promoviše značaj redovnog i besplatnog vežbanja, zdrave stilove života, bezbednosti mladih uz podršku javnosti i promotera Karavana.

Otvarajući Karavan „Duh mladosti“ u našem gradu, zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović je istakla uspešnu saradnju na realizaciji ovog događaja u našem gradu svih aktera – Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Omladinske organizacije „Spirit of youth“, Grada Kraljeva i njegovih preduzeća, ustanova i službi, pomoćnika gradonačelnika i članova Gradskog veća grada Kraljeva, Kancelarije za mlade Kraljeva, Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, Školske uprave Kraljevo i svih škola na teritoriji grada Kraljeva i mnogih drugih.

Zamenica gradonačelnika je zahvalila organizatoru i svim učesnicima „koji su odvojili vreme i iskoristili ga na dobar način, da vide da model dualnog obrazovanja ne predstavlja samo rad sa decom u klupama, nauku bez prakse“.

„Ako uspemo da ujedinimo i učenike i znanje i preduzetnike i lokalnu samoupravu i napravimo dobar tim, ne sumnjam da će rezultat u narednom periodu biti isto tako dobar“, poručila je zamenica na otvaranju Karavana „Duh mladosti“ u Novoj hali sportova.

Budući da neke škole u našem gradu već rade po principu dualnog obrazovanja iako je usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju još u toku, kako je rekla zamenica, to učenicima omogućava da izaberu zanimanje, školuju se, istovremeno obavljaju praksu i odmah nađu zaposlenje.

S obzirom na najave dolaska novih investitora, moramo već sada da budemo spremni, da u vama imamo potencijal, mlade ljude koji su spremni da uče i rade i napreduju u svom gradu - poručila je zamenica gradonačelnika Kraljeva Marica Mijajlović mladim sugrađanima.

Rukovodilac Grupe za stručno obrazovanje u Ministarstvu nauke, prosvete i tehnološkog razvoja Radovan Živković je istakao da Karavan, manifestacija jedinstvena na teritoriji Srbije, koja objedinjuje obrazovanje, sport i viziju razvoja i obrazovanja i sporta i budućnosti Srbije, pruža priliku da se prilikom posete gradovima i opštinama čuje kako se razvijaju stručne škole, šta su do sada postigle i kakvu viziju daljeg razvoja imaju.

To je prilika da na panel diskusiji koju organizujemo u svakom gradu učesnici razmene iskustva, ideje, izazove sa kojima su se susretali kako bi u narednom periodu preduzetničko i dualno obrazovanje, kao jedan od oslonaca reforme stručnog obrazovanja i uopšte obrazovanja u Srbiji, bilo još produktivnije i uspešnije“, rekao je predstavnik Ministarstva.

Direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić smatra „da se mladima koji tek treba da se obrazuju na ovaj način otvara mogućnost da upišu školu po dualu, steknu znanje i nauče da budu majstori i odmah po završetku školovanja dobiju posao i budu kvalifikovani, što je dobro i za njih i za poslodavce i za lokalnu samoupravu i za Srbiju“.

Privrednicima, koji imaju povećanje obima posla i kapaciteta, konstantno su potrebni novi stručni kadrovi.

Kako je načelnik Školske uprave Kraljevo Miljojko Luković istakao, princip dualnog obrazovanja se za sada dobro pokazao u našem gradu, a po usvajanju Zakona, biće definisane obaveze preduzetnika, škola i učenika.

U Kraljevu učenike po sistemu dualnog obrazovanja obrazuju Mašinsko-tehnička škola „14. oktobar“, Ekonomsko-trgovinska škola, Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“, Šumarska škola, u Vrnjačkoj Banji Ugostiteljsko-turistička, a u Novom Pazaru Škola za dizajn tekstila i kože.

Prilikom promocije dualnog obrazovanja u našem gradu, bili su prisutni i predstavnici preduzeća koja sarađuju sa kraljevačkim školama – „Elektromontaža“, „Moja soba“, „Pantelić“.

Na panel diskusiji, kojoj su prisustvovali direktori škola sa teritorije grada Kraljeva i predstavnici svih relevantnih faktora uključenih u primenu dualnog obrazovanja, bilo je reči o ovom obrazovnom modelu, o saradnji škola i privrede, o značaju ove veze kako bi mladi ljudi završavali školu sa visokim kompetencijama i bili cenjeni na tržištu rada. Razmenjena su mišljenja i iskustva u direktnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva, Grada, Komore i organizatora.

Ako mislimo da grad Kraljevo krene kraljevskim stopama napred, moramo da imamo ovu mladost koja će biti bogata znanjem i praksom i koja će naći uhlebljenje u privatnim preduzećima, javnim preduzećima, kompanijama koje očekujemo da će vrlo brzo doći u naš grad“, poručila je zamenica gradonačelnika.

Predsednik borda direktora organizacije „Spirit of youth” Miloš Obradović je zahvalio gradu Kraljevu što je prepoznao značaj ovog projekta i iskoristio priliku da najavi Sportski karavan „Duh mladosti“ koji će, uz ovaj, biti realizovan od aprila do novembra sledeće godine. Budući da je cilj Karavana i promocija volonterizma, on je izrazio nadu da će uspeti u nameri da se obezbedi dovoljan broj volontera kako bi 2010. godine imali 10.000 volontera za Evropsku univerzijadu  u Beogradu.

Najmlađi učesnici Karavana su imali priliku da se oprobaju u brojnim sportskim aktivnostima i učestvuju u „Zgib zoni“, koja se realizuje u saradnji s Radijom S, i koja onima koji naprave najviše zgibova omogućava renoviranje nekog gradskog igrališta.

Članovi sportskih udruženja i klubova grada Kraljeva su promovisali sportove kojim se bave.

izvor: zvaničnan sajt grada Kraljeva

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 15 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
70%     3.1 m/s     33.051 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C