Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

2. novembar 2017.

U uslovima u kojima žive građani Srbije, u kojima dominiraju siromašni i veoma siromašni mediji, nema pravog, kvalitetnog novinarstva, ali organizatori radionice održane u Kraljevu kažu da je izlaz u – medijima civilnog društva

Izazov je hrabriti novinare, od kojih su mnogi u stihijskom procesu privatizacije ostali bez posla da osnuju medije civilnog društva čiji je zadatak profesionalno i odgovorno novinarstvo, kažu organizatori radionice održane u Kraljevu. To su Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Medijsko odeljenje Misije OEBS-a u Srbiji i udruženje Lokal pres u Kraljevu, a tema radionice bila je „Mediji civilnog društva – prilika koja se mora iskoristiti“.

Dinko Gruhonjić, predavač na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu (odsek žurnalistika) i programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, predstavio je medije civilnog društva kroz iskustva razvijenih zemalja, kao alternativu tabloidizaciji i kao medije koji izveštavaju i o onome o čemu „veliki“ mediji ne žele da pišu i prikazuju. On je govorio i o pravnom okviru i o održivosti medija civilnog društva u Srbiji.

Prema rečima Gruhonjića, odgovorno novinarstvo „stanuje“ upravo u medijima civilnog društva ili u medijima zajednice, kako ih neki zovu. Reč je o medijima trećeg puta koji su alternativa komercijalnim, profitnim medijima i alternativa javno-državnim medijima.

- Mediji civilnog društva u Srbiji su gotovo jedina alternativa stranačkim i komercijalnim medijima i centralizovanoj medijskoj sceni. Upravo su kritika sadržaja masovnih medija, objavljivanje alternativnih stavova i iskustava, otvaranje tabu-tema, analitičko i istraživačko novinarstvo obavezne teme kojima se bave mediji civilnog sektora – ističe Gruhonjić.

Mediji civilnog sektora svuda u svetu su u ekspanziji, kaže Snežana Milošević, generalna sekretarka poslovnog udruženja „Lokal pres“ iz Kragujevca i autorka jednog od tekstova u brošuri „Mediji civilnog društva“ čiji je izdavač Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Ona dodaje da su bili iznenađeni istraživanjem koje je pokazalo da je oko 22 odsto ispitanika na 80  lokalnih medija izjavilo da su mediji civilnog sektora.

- Oni zapravo misle na to ko je osnovao taj medij, ali to nije osnova priče, jer je suština u tome kako se taj medij ponaša u smislu informisanja građana i koliko su građani uključeni u rad tog medija, jer je tek to prava odlika medija civilnog sektora – kaže Milošević.

Organizatori radionice poručili su da, zbog toga što su mediji civilnog društva od velikog značaja za regionalno i lokalno informisanje, treba neprestano raditi na ohrabrivanju novinara da koji su, ili ostali bez posla u procesu kontroverznih privatizacija ili ne žele da trpe cenzorske pritiske – da osnivaju medije civilnog društva i da uče o načinima kako obezbediti održivost takvih medija.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Partly Cloudy (day), 2 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:1 am   |   Sunset: 4:0 pm
89%     3.6 m/s     33.017 bar
Forecast
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: -2 °C High: 5 °C
ČET Low: -5 °C High: 3 °C
PET Low: -3 °C High: 1 °C
SUB Low: -1 °C High: 5 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -5 °C High: 2 °C
UTO Low: -2 °C High: 2 °C
SRE Low: -3 °C High: 4 °C
ČET Low: -2 °C High: 7 °C