Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. novembar 2017.

Zašto je rekonstrukcija stepeništa kod atletskog stadiona trajala duže nego što je predviđeno i da li je rampa za invalide uopšte bila planirana projektom pojašnjava Aleksandar Nestorović, direktor JP za upravljanje građevinskim zemljištem

Tokom naredne sedmice trebalo bi, konačno, da bude otvoreno rekonstruiano stepenište pored Atletskog stadiona. Kada su novinarske ekipe tokom leta obišle lokacije na kojima se radi, rečeno je da je rok za završetak radova 60 dana, odnosno kraj avgusta i da je vrednost radova koje izvodi  GZR „Standard“ iz Kraljeva - oko sedam miliona dinara. Rekonstrukcija je trajala znatno duže, a direktor kraljevačkog Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Aleksandar Nestorović kaže da su razlozi kašnjenja – opravdani.

- Neke od problema uočili smo tek kada je staro stepenište srušeno. Ne treba zaboraviti da je ono urađeno 1972. godine, kada i atletski stadion pored Ibra i da je posle toga samo “šminkano”, a ne i ozbiljno rekonstruisano – kaže Nestorović.

Rekonstrukcija ovog stepeništa podrazumevala je rekonstrukciju vodovodne, atmosferske i kanalizacione mreže, a upravo je zbog njih, saznajemo, bilo naknadnih radova.

- Sve je to trebalo upakovati, jer jedno je kad radite po nekom novom projektu, a sasvim drugo kada otvorite ono što rekonstruišete. Ispod stepenica našli smo dve šahte za koje se uopšte nije znalo. Jedna je bila toliko visoko da smo morali da menjamo projekat, da usaglašavamo visine, jer je šahta “upadala” u podest. Zato je rađeno preprojektovanje, šahtu nismo smeli da rušimo, pa smo menjali visinu stepeništa – pojašnjava Nestorović.

Kako kaže, za rekonstrukciju stepeništa utrošeno je mnogo betona, što je podiglo cenu koštanja stepeništa.

- Ljudi danas nemaju predstavu koliko koštaju građevinski radovi. Imaćemo, po meni, nikada lepše stepenište u Kraljevu, proširili smo ga, smanjili nagob silaska – navodi direktor.

Novo stepenište biće osvetljeno, imaće na odmorištima klupe i kante i panoe za oglašavanje, a Nestorović kaže da su nastojali “da podignu kvalitet stepeništu i da više ne bude tereta silaska i penjanja”. On kaže da je i sam video da na društvenim mrežama puno raspravlja o tome hoće li na tom mestu postojati i rampa za invalide, pa na ovo pitanje odgovara kako je, u više navrata, govorio da konstrukcija ovog stepeništa sada ne podrazumeva i izgradnju te rampe.

- Imamo projekat rampe za invalide i aplicirali smo sa njim kod Ministartstva sporta i omladine, očekujući da grad i republika bar podele trošak te investicije. Svako može da se uveri kolika je visinska razlika između saobraćajnice na vrhu stepeništa i terena od kog stepenice kreću, a maksimalni nagib rampre za invalide sme da iznosi sedam procenata – ističe sagovornik.

Ptrema njegovim rečima, ta rampa bi morala da bude preduga i postoji projekat koji predviđa da rampa bude ugrađena u celu stranu (strminu) ka košarkaškom terenu. Procenjena vrednost rampe za invalide iznosi oko 16 miliona dinara.

- Pokušavamo da obezedimo ta sredstva, računajući da ćemo, možda, iako to nije predviđeno, uz rekonstrukciju samog atletskog stadiona uspeti to da uradimo – nada se Nestorović da bi to moglo da bude naredne godine.

Objašnjavajući da dobro poznaje taj deo grada i da zaista jeste problem što, osim kod Doma tehnike (gde postoji silaz za automobile koji može da ima nagib do 14 procenata), ne postoji normalan silaz za pešake i invalide do obale Ibra. Nema takvog silaza ni sa Gradske terase na Keju gde postoje samo rampe za guranje bicikle.

 

Stepenište pored atletskog stadiona prvo je u nizu koje je rekonstruisano, a postoje i projekti stepeništa ka splavovima i kod Mirine česme. Kad iz Evrope stignu poručene svetiljke za stepenište kod atletskog stadiona i kompletirani reklamni panoi, najverovatnije početkom naredne sedmice, stepenište će biti i zvanično otvoreno.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Clear (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:53 am   |   Sunset: 5:51 pm
69%     3.1 m/s     33.220 bar
Forecast
UTO Low: 5 °C High: 22 °C
SRE Low: 5 °C High: 21 °C
ČET Low: 5 °C High: 21 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 6 °C High: 21 °C
NED Low: 8 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 15 °C
UTO Low: 5 °C High: 15 °C
SRE Low: 5 °C High: 14 °C
ČET Low: 3 °C High: 12 °C