Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. novembar 2017.

Do danas su male boginje potvrđene kod šest obolelih na teritoriji grada Kraljeva, a raste i odziv roditelja na pozive za vakcinisanje dece, jer su se i oni koji to do sada nisu učinili, odlučili za imunizaciju u strahu od širenja bolesti

Konferenciju za novinare u kraljevačkom Domu zdravlja nadležni su danas iskoristili, pre svega, da pozovu roditelje da se odazovu vakcinaciji nevalcinisane dece. Prema rečima dr Vladana Šaponjića, epidemiologa u kraljevačkom Zavodu za javno zdravlje, do danas su male boginje potvrđene u šest slučajeva, a treba očekivati da će narednih dana biti i novih slučajeva, zbog čega nadležni preduzimaju sve, zakonom propisane mere,

- Jednostavno, došlo je do infekcije u populaciji pre nego što smo znali za prve slučajeve, najmlađe obolelo dete ima tri meseca, a najstarije 11 godina - kaže dr Vladan Šaponjić, epidemiolog u kraljevačkom Zavodu za javno zdravlje.

U Kraljevu traje pojačana imunizacija još od prve sumnje na male boginje, a i odziv roditelja na pozive za vakcinaciju njihove dece, veći je nego inače.

- Očekujemo da do kraja novembra obuhvat vakcinisane dece bude dovoljan da spreči masovno obolevanje - kaže Šaponjić i dodaje da će zdravstveni radnici sprovoditi i kampanjsku imunizaciju - imunizaciju na terenu, u situacijama gde procene da je to najpotrebnije, kako bi se omogućilo svima koji žele da se vakcinišu da to i učine.

Kampanjska imunizacija izvodi se kako bi se prišlo ljudima i van zdravstvene ustanove i podrazumeva vakcinisanje dece isključivo od navršenih godinu dana do 14 godina.

 - Sve mere koje preduzimamo su nužne, ali neuporedivo manje važne u odnosu na vakcinaciju. Jedan broj nevakcinisanih u riziku su da se razbole u narednih nekoliko dana ili nedelja, tako da ćemo pratiti situaciju i shodno tome reagovati - istakao je Šaponjić.

Prema rečima dr Nataše Milenković, pedijatra u Dečjem dispanzeru,  do pojave malih boginja, dnevno je bilo pet do 10 imunizacija MMR-om, a sada na dnevnom nivou taj broj ide na 35 do 40, zbog čega se ona roditeljima zahvalila na odgovornosti. Savetovalište i pre i popodne prihvata one koji dođu na vakcinaciju, a ima i desetak dece sedmogodišnjaka koja su sada primila svoju prvu vakcinu.

Dr Tanja Bošnjević Tucaković koja radi na Dečjem odeljenju istakla je da je od registrovanih šest slučajeva morbila, prvih posle epidemije 1993. godine, dvoje dece hospitalizovano kod njih. Beba koja je u trenutku prijema imala dva i po meseca prebačena je za Kragujevac, odakle je otpuštena na kućno lečenje.

- Drugo dete na odeljenje primljeno je sa kliničkom slikom upale pluća, a jutros je skinuto sa kiseonika i bolje je. Ova deca su na Dečjem odeljenju izolovana i pod svakodnevnim nadzorom epidemiološke službe. Očekujemo da se kod nas upućuju isključivo deca kod kojih se budu razvile komplikacije, a ne sva dec koja imaju kliničku sliku malih boginja – poručila je ona.

Ni majka hispotalizovane bebe, beba, ni jedanaestogodišnje dete, svi romske nacionalnosti, nisu bili vakcinisani. Na teritoriji Raške i Vrnjačke Vanje - nema obolelih od malih boginja.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - bane

    Gost - bane

    Ma da ,sve vam verujemo!
    • Ime: bane

Vreme

Kraljevo Serbia Sunny, 27 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:22 am   |   Sunset: 6:39 pm
45%     4.9 m/s     33.187 bar
Forecast
SRE Low: 10 °C High: 28 °C
ČET Low: 10 °C High: 26 °C
PET Low: 10 °C High: 26 °C
SUB Low: 12 °C High: 27 °C
NED Low: 12 °C High: 20 °C
PON Low: 9 °C High: 26 °C
UTO Low: 10 °C High: 16 °C
SRE Low: 5 °C High: 16 °C
ČET Low: 5 °C High: 14 °C
PET Low: 5 °C High: 18 °C