Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. decembar 2017.

Na teritoriji grada Kraljeva ove građevinske sezone radilo se na brojnim lokalnim putevima i ulicama, ali je to tek desetak kilometara uređenih saobraćajnica, pa nema zadovoljstva ni kod građana, ni kod izvođača radova

Početak ovog meseca je i kraj građevinske sezone za kraljevačke putare. Umesto obnove i asfaltiranja puteva i ulica prelazi se na zimske radne aktivnosti u smislu održavanja prohodnosti saobraćajnica na teritoriji grada Kraljeva. I, kad se letnji učinak sagleda to je potpuna relizacija gradskog programa uređenja lokalnih puteva i ulica, jer radilo se na pedeset lokacija. Znači, toliko je drumova i asfaltirano, reklo bi se više nego bilo koje godine. Ali, nema priznanja, nema baš zadovoljstva, ni kod građana, ni kod izvođača radova. 

- To je ukupno oko deset kilometara puteva ili, preciznije rečeno, asfaltirano je tridesetak hiljada kvadratnih metara. Zašto tako malo, a gradilišta su bila brojna? Naime, program Direkcije za uređenje gradskog građevinskog zemljišta je predviđao asfaltiranje putnih pravaca u dužini od stotinak do najviše tri stotine metara. Pošto je kraljevačka opština jedna od najvećih što se teritorije tiče, mašine smo morali premeštati i po stotinu kilometara za samo par dana rada, recimo iz studeničkog kraja do sela podno Gledićkih planina. Znate, nije lako ni obići sve te lokacije, a da ne govorimo o tome kako ta gradilišta, bez mnogo praznog hoda organizovati. Takav plan, naravno, iziskuje i povećane troškove. No, šta se tu može, ipak smo uspeli da posao obavimo i na osnovu toga ostvarimo prihod od oko 43 miliona dinara. Uspeli smo da deo zaradimo i na slobodnom tržištu, recimo put dužine 1,7 kilometara, koji nije iz programa grada već od donacije, obnovili smo i asfaltirali za svega 17 dana. Stoga će firma i ove godine poslovati pozitivno, a pored pomenute usitnjenosti posla probleme nam zadaje i ograničenje prijema novih radika kao i nedovoljno interesovanje mlađih ljudi za rad na, primera radi, građevinskim mašinama... – objašnjava nam Ljubisav Majstorović, direktor J.P. ,,Putevi“ iz Kraljeva.

Najveći deo prihoda ,,Puteva“ ipak potiče iz gradske kase, pošto je reč o gradskom javnom preduzeću. Doduše, manjim delom i od učešća građana u naseljima gde se putevi asfaltiraju.

- To obavezno učešće građana od 15 odsto vrednosti posla jedan je od razloga što asfaltiramo tako brojne deonice ne duže od 200 ili 300 metara. Naime, meštani sve teže mogu izdvojiti veće sume zarad asfaltiranja kilometar, dva njihovog puta. Naravno, i mi smo za to da se radi više na manje lokacija, znamo da je to racionalnije i težićemo da program za narednu godinu bude u tom smislu izmenjen, ali teško je pronaći takvo rešenje – kaže Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

On ne skriva da su glavni tvorci pomenutog programa predstavnici lokalne vlasti koja bi, očigledno, da ,,učini“ svima pomalo, tu i tamo po koji metar asfalta, dabome i zarad političkog interesa...

autor: M. Dugalić

 

izvor: „Politika“         

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C