Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. decembar 2017.

Udruženje građana „Prijateljstvo za nova vremena“, koje postoji 11 godina, već ravno deceniju, na prigodan način u društvu prijatelja obeležava krsnu slavu, istog dana kada i bratstvo manastira Hilandar

Sečenjem slavskog kolača u prostorijama "Prijateljstva za nova vremena", ovo udruženje građana iz Kraljeva obeležilo je danas svoju krsnu slavu - Vavedenje, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su gosti iz javnog, političkog i kulturnog miljea grada.

Prema rečima Hadži Momira Bakračevića, predsednika udruženja, ubrzo po osnivanju „Prijateljstva za nova vremena“, zamolio je igumana manastira Hilandar, oca Metodija da današnji verski praznik i „Prijateljstvo za nova vremena“ slavi kao krsnu slavu, baš kao i bratstvo manastira Hilandar. 

- Tačno deset godina slavu slavimo u društvu istih prijatelja, a i sveštenici koji nam pomažu da ovaj događaj obeležimo na pravi način, našši su članovi – ističe Bakračević, dodajući da je „Prijateljstvo“ danas izuztno počastvovano, zato što slavi prisustvuju majka i ujak oca Metodija, igumana manastira Hilandar.

„Prijateljstvo za nova vremena“ u Kraljevo je „dovelo“ dovelo Maturski ples, zahvaljujući njima Kraljevo je četiri puta bilo domaćin Dana srpske kulture u Istri, kumovali su brojnim prijateljskim vezama sa bratskim gradovima: Zelenom Gorom u Poljskoj, slovenačkim Mariborom, crnogorskim Plužinama, Goraždem u Republici Srpskoj, francuskom opštinom Sent Foa. Na obnavljanje veza čeka još jedino izraelski grad Lod. Bakračević je izneo interesantan podatak da je „prijateljstvo“, za sve godine trajanja „Maturskog plesa“, podelilo oko 6.500 kišobrana.

Marica Mijajlović, zamenica gradonačelnika Kraljeva, istakla je da su orijatelji oduvek najbolje ulaganje tokom čitavog života.

- Imati prijatelja po čitavom svetu, u datim teškim momentima, o čemu svedoče brojni eksponati, nagrade, pohvale na zidovima udruženja, svedočanstva o pomoći iz sveta upućene  Kraljevu kad je bilo najpotrebnije. Grad Kraljevo će i dalje pomagati jedno ovakovo udruženje i učestvovati u akcijama koje oni budu organizovali – obećala je Mijajlović.

Sveštenik Ljubinko Kostić, ocenio je da je udruženje, na čelu sa današnjim domaćinom Hadži momirom Bakračevićem, prepoznalo potrebu  da gradi mir i prijateljstvoi među narodima i ljudima:

- Ima li ičeg lepšeg? Samo u miru se stvara, gradi, daju nove vrednosti, zato se svi molimo za mir koji u našim dušama pretpostavlja i ostvaruje radost i blagoslov. Svi treba da širimo ljubav i prijateljstvo, a ovo društvo to uspešno radi okupljajući braću i sestre – poručio je otac Ljubinko Kostić

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C