Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. decembar 2017.

Članovi Odbora za obeležavanje veka od završetka Prvog svetskog rata najavili da će im biti odobrena lokacija za gradnju spomen kapele posvećene borcima poginulim u ratovima od 1915. zaključno sa NATO bombardovanjem

Nakon sastanka Gradskog odbora za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata, na kome je analiziran rad Odbora u proteklom periodu i predstavljeni Predlog plana rada za 2018. godinu i zadaci koordinatora, glavni koordinator Odbora za obeležavanje stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata Radoje Tomašević, član Gradskog veća grada Kraljeva, upoznao je novinare sa dosadašnjim rezultatima i budućim planovima.

Namera je da se, upoznavanjem medija sa aktivnostima Odbora, sredstva informisanja mnogo više uključe u praćenje rada Odbora.

Tomašević je rekao da je upućen zahtev Ministarstvu kulture i informisanja u kojem je Odbor tražio da se odobri lokacija za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, posvećene poginulim borcima u oslobodilačkim ratovima od 1915. zaključno sa NATO bombardovanjem.

- Dobili smo odgovor da će nam biti odobrena lokacija. Grad Kraljevo će četiri hektara zemlje dobiti u svoj posed, jer prostor na kojem treba da se izgradi vojnička spomen-kapela nije celim delom na teritoriji grada Kraljeva. Postavljen je i osveštan kamen-temeljac na planini Čemerno, gde će, do kraja sledeće godine, biti izgrađena vojnička spomen-kapela. Održano je nekoliko parastosa poginulima u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine i u NATO agresiji. Prvi put su na tim parastosima čitana imena poginulih boraca. Na parastosu na brdu Vranovac bilo je prisutno oko 400 ljudi - izneo je neke od aktivnosti koordinator Odbora apelujući na novinare da ubuduće više medijski prate aktivnosti Odbora.

Tomašević je izjavio i da je održano više prigodnih predavanja na temu borbi koje su se na ovim prostorima događale, na prostorima grada Kraljeva, pripremljena su četiri toma knjiga - dve su već u recenziji, a do kraja juna sledeće godine će sve četiri knjige biti izdate i odštampane. U pripremi je i veb-sajt koji će, prema rečima Tomaševića, biti dostupan u narednih desetak dana.

- Upućeno je donatorsko pismo na dve stotine dvadeset adresa i do sada je prikupljeno oko dve stotine pedeset hiljada dinara za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno. Očekujemo da će odziv donatora da bude znatno veći po završetku završnog računa firmi - poručio je koordinator Gradskog odbora za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata. On je još jednom pozvao medije da prate aktivnosti Odbora i obaveštavaju javnost o koracima budući da se radi o, kako je naglasio, „događaju od izuzetnog narodnog, crkvenog i državnog značaja, kako po značaju borbi, zbog velikog broja žrtava, tako i zbog zbog nastojanja ove generacije da poginule otrgnemo od zaborava, a da mlade generacije nadahnemo patriotizmom za odbranu otadžbine i da svi shvate da sloboda nema cenu“.

 

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Boris

    Gost - Boris

    Prioritet treba da bude eshumacijs i sahrans nekoliko hiljada Srba streljanih 1945 i 46 a na lokacijama suvispod stare sportske hale,kod poljoprivredne škole i još par mesta. Tim činom bi ovi levičari bar ispravili zlodela svojih predaka...
    • Ime: Boris

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 16 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
67%     1.8 m/s     33.017 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 8 °C High: 20 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 14 °C
PON Low: 7 °C High: 11 °C
UTO Low: 4 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 14 °C
ČET Low: 2 °C High: 11 °C
PET Low: 2 °C High: 11 °C
SUB Low: 0 °C High: 15 °C