Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. decembar 2017.

Predstavnici gradskih vlasti u Kraljevu danas su, iz Fondacije „Petar Bogavac i Anđelko Savić“ dodelili jednokratnu pomoć od po 8.500 dinara za 158 učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada

Petar Bogavac i Anđelko Savić bili su ugledni trgovci sa početka XX veka, a svu svoju imovinu i veliko bogatstvo su  zaveštali omladinima i siromašnima. Već 18 godina, uvek na Nikoljdan, ova jednokratna pomoć po sugestiji kraljevačkih dobrotvora i zadužbinara dodeljuje se onim đacima koji su postigli najveći uspeh tokom protekle školske godine, kao i onima koji su dokazali svoj talenat.

Do sada je Fondacija nagradila više od 1.000 učenika kraljevačkih osnovnih i srednjih škola. Sredstva, ukupno 1.343.000 dinara obezbeđena su delom od zakupnine kraljevačke kafane „Zadužbina“, zaključno sa avgustom, od strane starog zakupca, Ranka Veljovića i donatorima koji su pomogli da se tradicija darivanja održi. Od 1. septembra, u skladu sa javnom nabavkom, novi zakupac ovog objekta je Zdravstvena ustanova Apoteka „Nikola Pašić“ iz Beograda, koja će za zakupninu davati četiri puta više u odnosu na prethodnog (odnosno 4.000 evra, bez PDV-a), ali novi zakupac, dok traje renoviranje objekta, plaća polovinu dogovorenog zakupa.

- Dogodine očekujemo duplo više novca za učenike iz najsiromašnijih porodica, ali i za one su koji svojim radom i talentom uspeli da ostvare zapažene uspehe u ovoj godini – istakao je predsednik Upravnog odbora Fondacije „Petar Bogavac i Anđelko Savić“ i predsednik gradske skupštine Nenad Marković.

U ime nagrađenih učenika, skupu se obratila učenica IV razreda kraljevačke Gimnazije Tamara Savić, koja je istakla da za nju ova nagrada predstavlja podsticaj za dalji rad, uspehe i napredak.

- Značajnije od same novčane nagrade je satisfakcija i saznanje da neko i danas ceni mlade ljude, njihov trud i talenat – rekla je Tamara, koja sredstva iz Fondacije zadužbinara dobija već četvrti put.

Dodela stipendija, kojoj je prisustvovao veliki broj učenika, njihovih roditelja, predstavnika gradskih vlasti, javnih i privatnih preduzeća koja su pomogla da se tradicija darivanja učenika održi, ulepšana je svečanošću u kojoj su učestvovali učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, a skup su obeležila podsećanja na reči velikana Ive Andrića da „vredimo oniliko koliko smo drugima potrebni“ i mudrost da je „naše samo ono što damo drugima“, onako kao što su to radili Petar Bogavac i Anđelko Savić.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Clear (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:53 am   |   Sunset: 5:51 pm
69%     3.1 m/s     33.220 bar
Forecast
UTO Low: 5 °C High: 22 °C
SRE Low: 5 °C High: 21 °C
ČET Low: 5 °C High: 21 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 6 °C High: 21 °C
NED Low: 8 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 15 °C
UTO Low: 5 °C High: 15 °C
SRE Low: 5 °C High: 14 °C
ČET Low: 3 °C High: 12 °C