Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. decembar 2017.

Imanje Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu godinama je bilo na meti lokalnih vlasti i urbanista koji su smatrali da ,,njivama nije mesto u centru grada“, a i sada postoji ideja da se od školskog imanja izuzme 13 hektara i ustupi stranom investitoru

Poljoprivredno-hemijska škola u Kraljevu ima 730 đaka, koji se većinom školuju za struke u poljoprivredi. Škola poseduje 80 hektara imanja ,,u krugu,, na uzvisini nedleko od grada. Tu su pored njiva, livada i povrtnjaka i staje za goveda, ovce, svinje...Tako učenici, pored terijskog stiču i praktična znanja, kako direktorka Svetlana Mladenović reče, ,,uče od setve do žetve, od sadnje do berbe“ da bi to znanje primenili na svojim posedima ili postali stručnjaci da drugima pomognu.

No, njihovo imanje je godinama bilo na meti lokalnih vlasti i urbanista koje su zagovarale planove u kojima ,,njive ne mogu biti u centru grada“. Tako je još 1982. godine donet urbanistički plan za Ratarsko imenje i projekat gde bi se, umesto pomenutih njiva i livada podiglo novo stambeno naselje. No, taj plan nije realizovan, ali je socijalistička vlast, devedesetih godina ,,štrbnula“ desetak hektara školskog imanja i počela gradnju tri zgrade, stanova za mlade bračne parove, policajce i vojna lica... Ali, došli su izbori i posle dvehiljadite godine škola je pokrenula sudski spor, pa su odlukom suda temelji tih zgrada zatrpani i opet je tu školska livada. Zatim je nedavno, verujemo na predlog lokalne vlasti, Vlada Srbije promenila, pre tri godine donetu Odluku o utvrđivanju kompleksa poljoprivredne škole u Kraljevu za prostorno istorijsku celinu. Uz tu promenu odluke brzo se pročulo da je omogućena namera da se od školskog imanja izuzme oko 13 hektara kako bi to zemljište bilo ustupljeno potencijalnom inostranom investitoru, a to školi nadoknađeno na drugom mestu. Ne sporeći da je ovom gradu propale industrije takva investicija preko potrebna, opet će posebno zbog odabrane lokacije za fabruku biti velike polemike pa je to verujemo i razlog što za sada predstavnici lokalne vlasti o tome još nerado govore.

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika”

foto: Srđan Vulović

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mostly Cloud (day), -4 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:6 am   |   Sunset: 4:2 pm
93%     1.3 m/s     33.153 bar
Forecast
PON Low: -13 °C High: -2 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -9 °C High: -1 °C
PET Low: -5 °C High: 2 °C
SUB Low: -2 °C High: 2 °C
NED Low: 0 °C High: 4 °C
PON Low: -1 °C High: 4 °C
UTO Low: 0 °C High: 5 °C
SRE Low: 0 °C High: 2 °C