Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. januar 2018.

Tradicionalno božićno darivanje beba odloženo je za sredu zato što, do jutros, za Božić nije bila rođena nijedna beba sa teritorije grada Kraljeva

Podaci o novorođenim bebama u Kraljevu opominju da situacija, bar na kalendarskom početku ove godine – nije sjajna, jer se u kraljevačkom porodilištu rađa sve manje beba sa teritorije grada Kraljeva. Svaka beba je divna i donosi radost, ali nakon što je na samom početku godine samo jedna od pet prvorođenih beba bila sa teritorije Kraljeva (dve su bile sa područja Vrnjačke Banje i dve iz Trstenika), slična situacija ponovila se i za Božić, pa tako 7. januara u porodilištu u Kraljevu nije rođena nijedna beba sa kraljevačkog područja, a ni danas, sve do zakazane posete porodilištu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića i tradicionalnog božićnog darivanja beba – na svet nije došla nijedna beba čija će adresa biti na teritoriji grada Kraljeva.     

Zbog toga je medijima upućeno obaveštenje da se „poseta Porodilištu Opšte bolnice „Studenica“ povodom uručenja poklona bebama prvorođenim na Božić, zakazana za danas, odlaže“.

Poseta će biti organizovana u sredu, 10. januara u 11.00 časova, ali zebnja ostaje, jer – ako se po jutru dan poznaje, pitanje je kakva nas godina očekuje. Jer, beba je sve manje, ne samo u Kraljevu, nego u čitavoj Srbiji. Umesto da beba bude sve više, zabrinjava i podatak da su u Kraljevu prošle godine rođene 1.184 bebe, daleko manje nego 2016. (oko 1.800), kada su se u ovom porodilištu, zbog rekonstrucije novopazarskog porodilišta, u Kraljevu rađale bebe iz Raške i Novog Pazara.

U Srbiji je 2016. godine, prema podacima  Republičkog zavoda za statistiku rođeno najmanje beba od Prvog svetskog rata, a samo je pet opština imalo pozitivan prirodni priraštaj (Sjenica, Novi Sad, Preševo, Novi Pazar i Tutin). Broj stanovnika u našoj zemlji smanjen je za oko 385.000 za poslednjih deset godina. Iako u Beogradu živi skoro četvrtina stanovništva Srbije, nijedna gradska opština nije imala pozitivan prirodni priraštaj. Kada budu objavljeni podaci za 2017. godinu znaće se da li je 2016. godina bila neslavni rekorder po tome što je u njoj rođena najmalobrojnija generacija od kada se u Srbiji vodi vitalna statistika, a uzroci ovih poražavajućih demografskih trendova su jednostavni – mladi ljudi odlaze iz Srbije i to se vidi ne samo po broju rođenih beba, već i po broju sklopljenih brakova, kojih je u 2016. sklopljeno hiljadu manje nego 2015. Samo u poslednjih šest godina stanovništvo Srbije smanjilo se za 233.144 osobe. Demografe zabrinjava i prosečna starost majke prilikom rođenja prvog deteta. Prema najnovijim podacima, u gradskim sredinama prvi porođaj je u 30. godini, a u vangradskim područjima prosek godina je 27,8. Zato ne iznenađuje podatak da najveći broj porodica u Srbiji ima samo jedno dete.

 

Zato alarm koji opominje da beba treba da bude sve više treba ozbiljno shvatiti i posvetiti se borbi protiv bele kuge. Jedno su obećanja države, a drugo njena dela, jer  ne treba zaboraviti da su obećanja baš poput beba koja plaču – za njih odmah morate da se pobrinete.

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
96%     2.2 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C