Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. januar 2018.

Većina od oko 1.300 seoskih vodovoda na teritoriji grada Kraljeva građena je pre 40-ak godina, a u Žiči, naročito u donjem delu, voda nestaje preko čitave godine

Na području Kraljeva, prema podacima Vodne zajednice, ima više od 1.300 seoskih vodovoda, od kojih je najveći broj građen pre četrdeset i više godina bez projekata, često i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Mnogi su u veoma lošem stanju, te je i snabdevanje stanovništva neredovno.

U Žiči kod Kraljeva, naročito u njenom donjem delu, voda nestaje preko cele godine, a leti i na po nekoliko dana.

Pored činjenice da je broj priključaka na vodovodu "Vidosava - Bela Stena" povećan sedam puta u odnosu na sedamdesete godine prošlog veka kada je vodovod građen, meštani uzroke sadašnjih problema u snabdevanju vodom vide i u lošem radu rukovostva Vodne zajednice. Ne može, kako kaže Stanko Zekavica, u 21. veku selo da nema vodu, čak ni na Božić.

"Pre tri godine, kad je nastalo rasulo u rukovodstvu vodne zajednice, došli smo u situaciju da češće nemamo vodu nego što je imamo", kaže Milomir Ćirković iz Žiče.

U savetu Vodne zajenice svu krivicu prebacuju na korisnike koji ne plaćaju vodu. Tako predsednik Vodne zajednice Ljubinko Jablanović tvrdi da pune dve decenije većina stanovnika ne plaća vodu tako da nema vode ni za hlorisanje a kamoli za održavanje i neke veće poduhvate na rezervoaru, kaptažama i mreži.

Ima i pritužbi da voda nije zdrava za piće. Međutim dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, koji pored Žiče radi analizu za još samo tri seoska vodovoda, odgovorno tvrdi da je voda u žičkom vodovodu zadovoljavajuća, ali je problem što je malo ko plaća, tako da su i dugovanja Mesne zajednice prema Zavodu za pružene usluge velika.

Predsednik Mesne zajednice Žiča Zoran Rudinac kaže da je od grada nedavno dobijeno 750.000 dinara i da će uz učešće građana neki od problema biti rešeni.

Za trajno rešenje problema vodosnabdevanja u Žiči i drugim selima pomoć grada je neophodna. U vezi s tim, Skupština grada Kraljeva donela je Nacrt odluke da JKP Vodovod Kraljevo preuzme seoske vodovode.

"Ako dođe do realizacije te odluke, Žiča će biti na prvom mestu i njen vodovod imaće prednost u preuzimanju. Međutim, mi nikako nećemo ulaziti u taj posao ako nema potpune zakonske regulative i na njoj zasnovanih odluka grada", ističe Milenko Stefanović, direktor JKP Vodovod Kraljevo.

"Ne možemo preuzeti ni one vodovode koji nemaju kapacitete da građanima obezbede kvalitetno snabdevanje pijaćom vodom", dodaje Stefanović.

Preuzimanje seoskih vodovoda od strane kraljevačkog Javnog preduzeća Vodovod je rešenje za koje su potrebni jasna zakonska regulativa, primenjive odluke gradske vlasti i velika finansijska sredstva.

izvor: RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2998430/seoski-vodovodi-u-sve-losijem-stanju.html)

foto: Pixabay

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments