Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. januar 2018.

Na koju god stranu se pruža pogled prema obroncima Padeža i Čemerna iz sela Polumir, Hranislav Pavlović tvrdi da su to njegova zemlja i šuma i nada se vraćanju imanja

Od 85.000 hektara zemljišta koje je obuhvaćeno restitucijom, u ovoj godini zakonitim vlasnicima biće vraćeno više od 50 odsto, navodi se u Agenciji za restituciju. Zbog toga Hranislav Pavlović iz sela Polumir kod Kraljeva sa više optimizma i nade očekuje da mu se vrati u posed 200 hektara šumskog zemljišta.

Na koju god stranu se pruža pogled prema obroncima Padeža i Čemerna iz sela Polumir, Hranislav Pavlović tvrdi da je to njegova zemlja i šuma. Poseduje tapije i dokumenta iz 1898. godine na ime njegovog dede Jovana Pavlovića.

"Deda je sve isplatio i kupio, 250 hektara. Da je znao, ne bi to ni kupovao. Mnogo je to sada zemlje i šume, ali onda to nije bilo mnogo. Moj deda je bio dobar, jak gazda, među prvima u opštini Ušćanskoj", objašnjava Hranislav Pavlović iz sela Polumir.

Hranislavu su vraćene livade i pašnjaci, ukupno 47 hektara. Ostale su četinarske i listopadne šume. 

"Kažu, vratiće se, nema problema. I dan-danas vraćeno nije", kaže Pavlović.

Gotovo svako domaćinstvo u selu ima minimum deset hektara šuma koje nisu vraćene zakonitim vlasnicima.

Eksploatacija šuma u okolini Kraljeva može svakom domaćinstvu da donese značajnu ekonomsku dobit. Samo od proreda jedne šume može da se dobije i do 300 kubnih metara odlične drvne građe u proseku po hektaru.

Sela su opustela u tim krajevima. Stariji se još nadaju da će im za života biti vraćena njihova imovina koju bi ostavili svojoj deci ili unucima. 

"Nažalost, što to ne vraćaju, nažalost. Meni dođe da oplačem za tom šumom, a mi smo tu šumu koristili", ističe Rodoljub Radovanović iz sela Polumir.

Hranislav se već obraćao nadležnim državnim institucijama da se ubrza proces vraćanja njegove imovine. 

"Odeljenje Državnog pravobranilaštva u Kraljevu primilo je zahtev Agencije za restituciju u predmetu Tomislava i Hranislava Pavlovića za izjašnjenje na koje smo odgovorili 8. aprila 2013. godine, smatrajući da nema zakonskih smetnji za vraćanje oduzete imovine", navodi zamenik državnog pravobranioca iz Kraljeva Zoran Božović.

Upravni postupak je u toku i Hranislav očekuje da će mu šuma na kraju biti vraćena.

pripremio Ratko Bečki

izvor: RTS (http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3001157/tezak-put-do-povratka-pasnjaka-u-ruke-zakonitih-vlasnika-.html)

foto: Pixabay

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Clear (night), 10 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:53 am   |   Sunset: 5:51 pm
69%     3.1 m/s     33.220 bar
Forecast
UTO Low: 5 °C High: 22 °C
SRE Low: 5 °C High: 21 °C
ČET Low: 5 °C High: 21 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 6 °C High: 21 °C
NED Low: 8 °C High: 17 °C
PON Low: 5 °C High: 15 °C
UTO Low: 5 °C High: 15 °C
SRE Low: 5 °C High: 14 °C
ČET Low: 3 °C High: 12 °C