Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

31. januar 2018.

Nakon što je „Tay korporacija“ iz Turske za oko 260 miliona dinara kupila imovinu „Autotransporta“ u stečaju, mnogi građani Kraljeva pitali su se da li je u paketu "otišla" i glavna autobuska stanica u gradu

Za njih i odgovor: glavna autobuska stanica u gradu na Ibru bila je u vlasništvu „Autotransporta“ u stečaju, ali ne i plac na kojem se nalazi, ali ova priča komplikovana je, osim zbog vlasništva,i zbog činjenice da bi, već u februaru, glavna autobuska stanica u Kraljevu mogla da postane samo stajalište, budući da, do sada, nije dobila, po zakonu obaveznu licencu za pružanje staničnih usluga.

Problem je sledeći: zemljište oko glavne autobuske stanice u Kraljevu delom je u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu, a korisnik placa površine od oko 1,9 hektara na kojem se ona nalazi je nekadašnje JP „Železnice Srbije“. Republička direkcija za imovinu taj plac može da ustupi samo državnim preduzećima i ustanovama, ne i pojedincu ili preduzeću u privatnom vlasništvu

Svojevremeno je bilo reči o tome da su prodaja, čak i zakup stanice pravno toliko komplikovani da bi budući vlasnik, ako želi da nastavi delatnost, mogao da kupi samo zgradu do koje bi lakše stigao helikopterom nego autobusima.

- Mi, kao grad, imamo nameru da administrativnim putem prenesemo vlasništvo nad zemljištem sa Republičke direkcije za imovinu na grad Kraljevo, a da nakon toga razgovaramo i o eventualnoj kupovini zgrada koje se nalaze na toj parceli, kako bi grad postao vlasnik i zemljišta, i autobuske stanice – ističe gradonačelnik Kraljeva, napominjući da bi grad time, posle obezbeđivanja licence, mogao da započne naplatu staničnih usluga.

Obezbeđivanje licence podrazumeva da vlasnik mora u svom posedu da ima i zemljište, i objekat što, dakle, u Kraljevu nije slučaj. Do 12. febrauara ove godine, licencu će morati da poseduju sve autobuske stanice u Srbiji. Ove licence izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ovakvu licencu sa rednim brojem 1 nedavno je dobila autobuska stanica u Vrnjačkoj Banji.

- Grad nema obavezu da vodi računa o autobuskoj stanici, već oni koji su vlasnici datog objekta – ističe gradonačelnik Terzić i podseća da će o samom objektu autobuske stanice, ako Republička direkcija za imovinu prenese vlasništvo lokalnoj samopravi, na rešenju problema zbog činjenice da je objekat stanice pod hipotekom, raditi imovinsko-pravne službe.

Istorijat problema

Krajem šezdesetih prošlog veka, kraljevački „Kablar“, građevinsko preduzeće koje odavno ne postoji, uz urbanističke dozvole, na placu pored pruge u Kraljevu izgradilo je zgradu od 736 kvadratnih metara. Nju je odmah kupio „Autotransport“ za potrebe autobuske stanice. U početku je urbanistički status ovog objekta bio privremen, ali je zgrada kasnije legalizovana. Taj objekat pod hipotekom jeste bio vlasništvo „Autotransporta“ u stečaju, ali ne i zemlja oko njega. Naime, kad je zgrada građena, zemljište je bilo u vlasništvu železnice (društveno) i nije bilo potrebe za prevođenjem. Ali, došle su devedesete godine kada tržište postaje odlučujući faktor, pa se neko iz JP „Železnice Srbije“ setio da je plac njihov i od „Autotransporta“ tražio plaćanje zakupnine. Sklopljen je ugovor i „Autotransport“ je železnici mesečno plaćao 260.000 dinara. Tako je bilo sve do kraja 2009. godine, do novog Zakona o planiranju i izgradnji, kada je ovo zemljište prešlo u svojinu Republičke direkcije za imovinu, a železnica postala samo korisnik.

Rešenje da grad kupi glavnu autobusku stanicu deluje kao najlogičnije rešenje, kažu čelnici lokalne samouprave koja je pokrenula inicijativu za promenu Plana detaljne regulacije tog područja kako bi ovo zemljište moglo da bude proglašeno površinom za javne namene.

- Onda bismo tražili od Vlade Srbije da se proglasi javni interes i taj plac bi gradu bio prenet bez naknade, administrativnim putem. To jeste duga i složena procedura, ali je, očigledno, da samo tako možemo zadržati autobusku stanicu, tu gde je sada – pojasnio je svojevremeno za „Politiku“ Milan Milošević, član Gradskog veća.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Dragan

  Gost - Dragan

  Grad Kraljevo na srecu ima mnogo polazaka za celu Srbiju,ali ruzniju stanicu nigde nisam video...katastrofa..
  • Ime: Dragan
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Naš grad vode nesposobnjakovići koji su na funkcijama samo zbog stranačke pripadnosti i neverovatne sposobnosti u dupeuvlačenju !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Kraljevca in

  Gost - Kraljevca in

  Najbolje da gradonacelnik pokloni lopovima vulovicu i maricicu koje su zaposeli stanicu i autotranslort i koji koriste dva busa transportova koje im je stecajni pokloniji odnosno stecajni uzima pare u dzep od rente autobusa i lokala zasto se ne hapsi stecajni sta ceka grdonacelnik po tom pitanju
  • Ime: Kraljevca in
 • Gost - Mile Sofer

  Gost - Mile Sofer

    I od doktora nauka gospodina Terzica mnogo je!!!Smuseno,kontradiktorno,bezidejno,bezvredno.Jedino ga razumem da bi bilo kad bi bilo,da sve bude potaman i jasno a nije,da bi u najboljem slucaju grad mogao da naplacuje stanicne usluge.Eto gde bismo se vadili crnjane moj.E kad gradonacelnik ima ideju kako da popuni gradsku kasu,onda neka jos tu zaposli Bunardzica i Radevica,menadzere i kucnike i visokim skolama,pa da propast bude kompletna.Na ydravlje i svaka cast na ideji!
  • Ime: Mile Sofer

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
98%     3.6 m/s     32.983 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C