Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

5. februar 2018.

Stotinak nekada zaposlenih u preduzeću koje je decenijama bilo jedini kraljevački prevoznik, okupilo se danas ispred zgrade Gradske uprave tražeći namirenje čitavih svojih potraživanja iz stečajne mase prodatog „Autotransporta“

Ako vlast sada tvrdi da, prilikom isplate potraživanja radnika mora da se poštuje zakon, zašto zakon nije poštovan kada je trebalo da nam budu isplaćene zarade, dnevnice, otpremnine, a godinama smo uplaćivali poreze i doprinose državi“, pitanje je koje je nakon jutrošnjeg sastanka delegacije bivših radnika „Autotransporta“ sa gradonačelnikom Kraljeva, u ime stotinak okupljenih ispred zgrade Gradske uprave postavio Stoičko Nikolić, i sam bivši radnik ovog preduzeća.

On je bio izričit da današnje okupljanje bivših zaposlenih nema političku konotaciju i da protest nije uperen protiv bilo koga, već da se radi o „protestu grupe očajnika“. Oni se pozivaju na rešenja Privrednog suda koja potvrđuju dugovanja „Autotransporta“ prema bivšim radnicima, ali se ne mire se sa činjenicom da se većina njih nalazi tek u trećem isplatnom redu.

- Iznosi dugovanja po radniku su različiti i po različitim osnovama: neisplaćene zarade, dnevnice, otpremnine, ali sumnja da ćemo išta uspeti da dobijemo još je veća posle razgovora sa gradonačelnikom Terzićem i stečajnim upravnikom „Autotransporta“ Petrom Vulovićem – kaže Nikolić.

Ukupni dugovi „Autotrasnporta“, istakao je gradonačelnik Terzić, iznose 1.630.000.000 dinara, odnosno 14 miliona evra, a baza je prodata za oko 2,2 miliona evra.

Rešenja suda, kažu okupljeni, ima 386 bivših radnika „Autotransporta“, a preduzeće im duguje između 2.000 i 3.000 evra, zbog čega procenjuju da je ukupan dug bivšim radnicima između 700.000 i 800.000 evra.

- Za iznos od 260 miliona dinara, za koliko je „Autotransport“ u stečaju prodat, neće možda moći da budu zadovolejni ni poverioci, a kamoli mi radnici u trećem isplatnom redu -  nije optimističan Nikolić.

Gradonačelnik Terzić slaže se da radnici imaju rešenja Privrednog suda sa utvrđenim iznosima koje im preduzeće duguje, ali dodaje da zakon jasno propisuje koja potraživanja se nalaze u prvom isplatnom redu.

- To su zaostale plate za period od 12 meseci pre datuma uvođenja stečaja, sva ostala potraživanja su u trećem. Stečajni upravnik informisao je radnike na koliko novca u tom redu mogu da računaju, zbog čega su oni bili nezadovoljni, jer žele da naplate sva potraživanja – pojasnio je gradonačelnik, dodajući da su radnicima obećali da će učiniti sve što je do lokalne samouprave, odnosno da će njihove zahteve proslediti republičkim institucijama i potruditi se oko zakazivanja sastanaka sa nadležnima, budući da se ovde ne radi o nadležnosti lokalne samouprave.

Okupljeni radnici kažu da su od gradonačelnika, tražili da „pronađe rupu u zakonu“, kako bi oni bili isplaćeni u prvom isplatnom redu. Kod njega, kažu, nisu išli sa zahtevima kao štrajkači (zato što štrajkuju radnici koji imaju firme, a oni to više nisu), već sa molbom da im grad Kraljevo bude spona sa onima koji mogu da im reše problem.

- Očekujemo poteza gradonačelnika u naredna dva dana, a šta ćemo kasnije da radimo, još ne možemo da kažemo, budući da smo očajnici sabijeni u ćošak – poručio je u ime radnika Nikolić.

- Od zakonskih odredbi zavisi da li će oni moći da dobiju neku vrstu dodatne pomoći – precizirao je gradonačelnik, dodajući da od 260 miliona dinara, za koliko je prodata baza „Autotrasnporta“, 135 miliona dinara ide na osnovu hipotekarnih kredita poveriocima koji na to imaju pravo.

Ostatak se namiruje, jednim delom za Fond solidarnosti, iz kog je već isplaćen deo zarada bivšim radnicima „Autotrasporta“, a ni isplata onih u prvom isplatnom redu neće biti u narednih nekoliko dana, već po proceduri koja može potrajati i do mesec dana.

- Mislite li da ja danas ne bih bio srećan kada bi „Autotransport“ funkcionisao i kada ne bih svakog meseca potpisivao fakture od 10, 11 ili 12 miliona dinara za gradski javni prevoz. Svake godine bismo imali milion evra više u budžetu za vrtiće, ambulante po selima, infrastrukturu. Zbog svih „repova“ od 2005. do 2011. godine,za koje je zaslužna opozicija koja donas zbog ovog problema likuje, dolazi nam u pitanje ogromna investicija koja treba da preporodi ovaj grad – smatra Terzić.

Na novinarsko pitanje, smatra li da li bi „Autotransport“ mogao da preživi da je imao subvencije kakve poslednjih godina ima preduzeće „Vulović transport“ iz Kragujevca, Terzić odgovara bi verovatno bilo tako.

- Pretpostavljam da bi „Autotransport“ funkcionisao sa subvencijama „Vulović trasnporta“, a na prvom mestu bi funkcionisao da se domaćinski poslovalo u tom preduzeću. Da je bilo više truda i želje da ovo preduzeće opstane, mislim da bismo danas svi bili srećni – zaključio je gradonačelnik Kraljeva.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

7 Comments

 • Gost - Predrag

  Gost - Predrag

  tacno da bi at radio da prioritet nemaju kumovske veze a sto se tice rukovodstva zastupnik d kapitala je bio i za vreme bivse vlasti i sadasnje a atp je likvidiran u vreme sadasne vlasti sta to govori da bi nekom svanulo nekom mora da smrkne sve sto u kraljevu dinkic nije unistio zavrsila je sadasnja vlast i zoran maticic naravno za svoj interes ane zadobro radnika i gradana kraljeva sve je to velika mucka a radnici neka umiru 
  • Ime: Predrag
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Biće da bivši radnici Autotransporta hoće da miniraju izgradnju te famozne fabrike i da koče razvoj cele Srbije, a ljudi samo hoće ono što im po zakonu pripada i ono što su svojim radom zaradili. Naravno, svesni su i da je neko namerno doveo Autotransport do provalije i za to se debelo omastio od ovih koji su sve kupili i preuzeli. Krajnje je vreme da neko zbog tih muljanja zaglavi na robiji !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Fuad Stojanović

  Gost - Fuad Stojanović

    Sve je gore nego sto je bilo,od prevoza do puteva,vodosnabdevanja i drugih vitalnih funkcija i potreba građana.Evo primera,jednog od toliko ih,životom garantujem da je put Lopatnica-Tolišnica gori nego ikada pre,stići do cilja je prava avantura a trube na sav glas kako mladi treba da ostanu na selu i da je poljoprivreda velika razvojna šansa.Nemojte da nas pravite budalama kad nemamo puta,pitanje je kakvu vodu pijemo,ne samo mi u Žiči već i mnogim drugim selima
  • Ime: Fuad Stojanović
 • Gost - Unuk Autotransportovog vozaca

  Gost - Unuk Autotransportovog vozaca

  Samo slep covek ne vidi kakav je kriminalni ugovor napravljen sa Vulovićem.Onaj predsednik Skupštine,mislim da se preziva Marković,stotinu puta je ponovio kao papagaj da će grad formirati javno preduzeće za prevoz Kraljevčana a pomogao je iz sve snage da se napravi stetan ugovor sa Vulovićem.Nesposobna vlast s ljudima koji su prva zaposlenja dobili u gradskoj upravi,pocev od Terzica,nekog Radevića,Lazarevića,ai ostalih prodavača magle i neznalica
  • Ime: Unuk Autotransportovog vozaca
 • Gost - Posmatrac

  Gost - Posmatrac

  Sta se ceka stim krivicnim prijava grdonacelnice!!!! Prijave ovima: Petar Vulovic stecajni, vlasniku Vulovicu , Zoranu Maricicu Perici Drazovicu Kodor prevoz I Nenad komerc svi su za hapsenje
  • Ime: Posmatrac
 • Gost - Posmatrac

  Gost - Posmatrac

  Kraljevo je mali grad sve se zna ko pere pare sa vulovicom po pitanju prevoza
  • Ime: Posmatrac
 • Gost - Kraljevcanin

  Gost - Kraljevcanin

  Pa ovo malo dete vidi sta se radi u gradu kraljevu po pitanje prevoza dosli vulovic na gotovo i maznuo lovu na brzinu prepisali mu medugrtske linije a niko ne odgovara a opstina ga puni svaki mesec i slepa neke nabedene precoznike  Kondor i Nenad komerc peru pare preko njih a niko ne odgovara za te prevare treba da odgovara stecajni petar vulovic pa maricic zoran pa ovi prevoznici nabedeni zato se moli gradonacelnik da napise krivicnu prijavu a materijala ima i dokaza dosta
  • Ime: Kraljevcanin

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
96%     2.2 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C