Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

8. februar 2018.

Samo desetak metara, od pola kilometra skupocene ograde, ostalo je oko nove stočne pijace u Adranima kod Kraljeva, koja se gradi više od šest godina i verovatno nikada neće biti sagrađena

Umesto da su predstavnici vlasti davno svečano otvorili novu stočnu pijacu u selu Adrane, udaljenom od Kraljeva oko pet kilometara,  to su učinili nepoznati kradljivci. Razgradili su i otvorili plac od pet hektara odnoseći više od pola kilometra skupocene žičane ograde. Tačnije, od 556 metara ostalo je samo dva, tri ,,polja”, a za tu ogradu visine skoro dva metra potrošeno je 1,7 miliona dinara. Verovatno su isti lopovi pripremili za krađu i desetak stubova rasvete tako što su ih demontirali i spremili za transport, ali uspeli su da odnesu samo svetiljke. Sve to prijavljeno je policiji i čekaju se rezultati istrage.

Inače, ova pijaca se u pomenutom naselju, pokraj Ibarske magistrale gradi već šest godina. Do sada je za radove i kupovinu zemljišta uloženo više oko 80 miliona dinara, a u gradskoj direkciji za urbanizam kažu da je potrebno uložiti još oko 110 miliona dinara. No, ove a i prošle godine u budžetskom planu za te svrhe nije predviđen nijedan dinar i od dalje gradnje će se, najverovatnije, odustati bez obzira na ne baš zanemarljiv iznos potrošenog novca.

A, za gradnju stočne pijace, baš na toj lokaciji se još u 2011. odlučila prethodna lokalna vlast da bi sadašnja, predvođena naprednjacima i socijalistima, to gradilište, zbog navodno loše odabranog mesta, zapostavila.

Ne znam da li će tamo biti nastavka radova. Moje lično mišljenje je da ne treba, jer reč je o lokaciji uz budući autoput, tik uz kružni tok i buduće uključenje na tu saobraćajnicu. Možete zamisliti kakva bi to gužva bila kada bi se na tom mestu obavljala trgovina stokom – kaže Aleksandar Nestorović, direktor gradske direkcije za urbanizam.

Tako se sada, kao i prethodne tri, četiri godine pomenuta trgovina samo jednim manjim delom obavlja na postojećoj pijaci. Jer, tu stočnu pijacu, takoreći usred grada, nadležna inspekcija je, zbog nepovoljnih uslova, nekoliko puta zatvarala. Zato mnogi prodavci i kupci, tačnije uglavnom nakupci stoke tamo i ne dolaze nego trgovinu obavljaju na nekoliko mesta, ponajviše uz prilazne saobraćajnice gradu. Trguju čak i u ulicama između visokih stambenih zgrada, gde inspekcija ne zalazi. Proda se tako oko stotinak grla krupne stoke dovezene kamionima već četvrtkom oko 20 časova. Posao kreće odmah i na nelegalnim mestima, a i na pijaci, čim se kapije u 21 čas otvore. Roba se začas ,,izloži”, pogodba traje par minuta, a onda ,,baci ruku” pa je tako sve gotovo do ponoći. I, petak više nije pazarni dan u Kraljevo, kako je bilo decenijama.

Tačno je, trgovina stokom se ovde, a i na nelegalnim mestima obavi već četvrtkom od 21 do 24 časa. Inače, poslednjih godina od jedne skoro najveće stočne pijace u Srbiji opao je posao pa mi tokom tih noći imamo prihod najviše pedesetak hiljada dinara, a angažujemo 12 radnika – objašnjava Dragan Vulić Cane, direktor JP ,,Pijaca” u Kraljevu.

On nam je još najavio da više nije moguće, ni uz privremene dozvole održati postojeću pijacu, a ni čekati na eventualnu gradnju pomenute u Adranima, pa će već od marta ove godine ti poslovi trgovine stokom biti preseljeni u selo Vitanovac, na plac bivše zemljoradničke zadruge gde će uz neznatno ulaganje biti povoljnijih uslova.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: Politika

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Žalosno je da idejni tvorac pijace u Adranima, gospodin, brale Šljivić i danas sedi u gradskom veću, opet je vlast, i smišlja narednu genijalnu obmanu građana Kraljeva. Narode, pamet u glavu !
  • Ime: Stanar
 • Gost - Mili Pcelar

  Gost - Mili Pcelar

  Opet se pravimo blesavi,pa i ovo se sve planski radi samo da seljak propadne a svercer se obogati a i raznorazni kotlenik prometi kupovali stoku posto oni hoce i placali na kasicicu.e moje Kraljevo,moja Srbija propala,a najbitnije sto je neko pokrao onaj plac iz kojeg samo korov viri kao iz horor filma,koji je zapocet pre 6 godina,mozda su vas i pokrali pre 5 godina ali niste ni primetili do sad,strasno sta se radi...
  • Ime: Mili Pcelar
 • Gost - Mijat

  Gost - Mijat

  Čuveni Šljivov projekat,jedan od njegovih najvećih promašaja sa socijalistima pod ruku.!
  • Ime: Mijat