Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. feruar 2018.

Kraljevački anesteziolozi uporni u zahtevima za pisanim potvrdama o funkcionalnoj ispravnosti aparata, a v.d. direktora bolnice ističe da su obezbeđeni uslovi za normalno izvođenje operacija

​U saopštenju medijima Službe za anesteziju sa renimatologijom opšte bolnice ,,Studenica” u Kraljevu piše „da su, posle izvršenog servisnog pregleda respiratora, od četiri pregledana aparata tri zapečaćena i obeležena kao neispravna pa je samo jedan ostavljen da kao ispravan radi”. To, zaista, navodi na drugačiji utisak od nedavno izrečenog stava dr Zorana Mrvića, v.d. direktora pomenute bolnice, pa i resornog ministra, u jednoj televizijskoj emisiji da je nedavno odbijanje kraljevačkih anesteziologa da uđu u operacione sale dok ne dobiju potvrde da su aparati na tom odeljenju ispravni motivisani više političkim i drugim razlozima. Istina, tog 31. januara anesteziolozi su, ipak, ušli u operacionu salu ali, kako tvrde, pošto ih je direktor svojim dopisima, preuzimajući tako odgovornost, uveravao da su aparati za anesteziju ispravni.

Oni, međutim, i dalje sumnjaju u ispravnost većine aparata pogotovo što su, kažu, poslednji servisni pregledi od ovlašćenog servisera izvršeni u oktobru 2016. godine. Tu sumnju kod njih podstiče i to, kako navodi anesteziolog dr Rade Panić koji je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, što su predstavnici firme koja je u postupku javne nabavke nedavno angažovana da izvrši pregled pomenutih aparata ,,u svom dopisu istakli kako do sada nisu održavala predmetne uređaje pa su zatražili servisnu dokumentaciju, a u istom dopisu garantovali njihovu funkcionalnu ispravnost i bezbednednu upotrebu“.

Uz naglasak da je jedino briga za bezbednost pacijenata i njih samih 18 anesteziologa potpisalo je i demanti izjave resornog minsitra dr Zlatibora Lončara u jednoj TV emisiji koji je tvrdio da su aparati ispravni a njih optužio da oni, između ostalog, namerno skidaju nalepnice o ispravnosti sa aparata u operacionoj sali i da se uz novčanu nadoknadu bave politikom. Zato još traže da im se ministar javno izvini, naročito posle jučerašnjeg nalaza servisera.

Istina, oni se u svom dopisu ministru Lončaru i zahvaljuju na preuzimanju odgovornosti tom javnom tvrdnjom da je ,,medicinska oprema u ovoj, a i u ostalim zdravstvenim ustanovama ispravna“.

Povodom jučerašnjeg nalaza servisera i čitave ove sitacije u kraljevačkoj bolnici v. d. diretor dr Zoran Mrvić tvrdi čak da je i to bio redovan pregled aparata a ne vanredan i pod pritiskom nezadovoljnih lekara i dodao:

- Imamo sedam aparata za anesteziju od kojih su dva na servisiranju, a pet ispravno i u radu. Što se tiče respiratora tri su na servisu a tri ispravna. U slučaju da se desi, recimo neka nesreća, pa da bude više povređenih i sa većom potrebom za respiratorima neki pacijenti će biti upućeni u druge centre, poput kragujevačkog. Znači sve je normalo, servisiranje obavljamo redovno i bez većih smetnji bilo kog operativnog procesa - tvrdi dr Zoran Mrvić, v.d. direktor opšte bolnice ,,Studenica“ u Kraljevu.

autor: Miroljub Dugalić

 

izvor: Politika

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Poslednjih godina naš zdravstveni centar se više bavi politikom nego lečenjem građana, čast poštenima koji se drže Hipokratove zakletve.
    • Ime: Stanar