Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. februar 2018.

Udruženje novinara Srbije (UNS) seriju tribina po gradovima i opštinama u Srbiji, na teme položaja novinara u društvu, medijske strategije i sufinansiranja medijskih projekata iz budžeta lokalnih zajednica, započelo je u Kraljevu

Tribini u našem gradu prisustvovao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, a predstavnicima UNS-a – predsedniku Vladimiru Radomiroviću, generalnom sekretaru Ninu Brajoviću i predsedniku IO UNS-a Petru Jeremiću, pridružio se član Udruženja iz Kraljeva, novinar Aleksandar Daišević. U tribini su učestvovali i vlasnici sve četiri lokalne televizije, dopisnik „Politike“ iz Kraljeva i predstavnik lokalne samouprave Vrnjačke Banje.

Budući da predstoji usvajanje medijske strategije, a uskoro bi trebalo da počnu i javne rasprave, prikupljanjem informacija na terenu UNS želi da bude što bolje informisan kakve su ideje medijskih kuća, kako da se popravi stanje u medijima i položaj novinara. S obzirom na to da, prema rečima predsednika UNS-a, postoji mogućnost učestvovanja u kreiranju medijske strategije, bilo bi dobro da taj dokument, koji će usvojiti Vlada Srbije, bude polazna osnova za dalje izmene zakona o informisanju i medijima kojima će biti poboljšano trenutno stanje.

Prilikom razgovora sa gradonačelnikom Kraljeva o saradnji sa medijima i ulozi medija u Kraljevu, predstavnici UNS-a su istakli da bi ovaj sastanak mogao da bude početak stalnog dijaloga između lokalnih samouprava i novinara i medija o položaju novinara i medija, o tome kako da se poboljšaju odnosi, da javni interes bude zaštićen i da građani imaju poverenja i u medije, a u krajnjem slučaju, preko slobodnog medijskog tržišta, i veće poverenje u izabrane predstavnike vlasti.

Treba da postignemo da strategija i zakoni koji budu pisani na osnovu nje ojačaju lokalne medije, da informisanje bude pravovremeno i tačno i da služi svim građanima i služi lokalnim samoupravama“, poručio je Radomirović dodajući da sufinansiranje medijskih projekata i nije baš uspelo kako je planirano, s obzirom na brojne nepravilnosti u pogledu kriterijuma ili članova. On je istakao da će UNS tražiti da medijske projekte ocenjuju predstavnici reprezentativnih udruženja koji imaju minimum pet članova koji su u prethodnih godinu dana platili članarinu i udruženja koja imaju u sastavu bar 30 medija sa licencom. Takođe, UNS zagovara ideju da se iz budžeta lokalnih samouprava izdvaja dva odsto za medije.  

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić smatra da je jako dobro da postoji dijalog između lokalne vlasti i medija, kojih, kako je rekao, u Kraljevu, s obzirom na broj stanovnika, ima veliki broj. On je izneo i podatak da je za projektno sufinansiranje medija grad obezbedio deo sredstava - i prošle i ove godine po 15.000.000 dinara, što je oko 0,5 odsto budžeta grada koji iznosi 34.000.000.000 dinara. Gradonačelnik je mišljenja da i mediji treba da obezbeđuju novac.

Videli smo dobre strane, ali i kritike medija. One se odnose na nedorečenost zakona, na norme koje nemaju sankcije, o velikom broju nelogičnosti koje se javljaju u zakonima. I mi smo, kao jedinica lokalne samouprave, zainteresovani za promene onoga što ne funkcioniše kako treba. I nama je lakše ukoliko postoji određeni broj medijskih stručnjaka sa karakteristikama koje je neophodno da imaju i da ih biraju nezavisni organi, ne ni gradonačelnik ni Gradsko veće“, složio se gradonačelnik.

U situaciji kada bi zakonom bilo propisano u apsolutnom iznosu - u iznosu sredstava određenog nivoa, ili u relativnom - procenat u odnosu na iznos budžeta koliko je neophodno izdvojiti za medije, i kada bi jedinice lokalne samouprave bile u obavezi da to urade, sve bi to i uradile. Ovako sve vreme govorimo o preporukama, govorimo o mogućnostima i o tome da li neko ima volje da nešto uradi ili nema. S obzirom na to da su naši budžeti mali u odnosu na nadležnosti i u odnosu na potrebe koje se svake godine sve više uvećavaju, uglavnom su sport, kultura i mediji one oblasti koje najviše trpe“, rekao je dr Terzić.

Prema njegovim rečima, u Kraljevu za kulturu grad izdvaja gotovo sedam odsto budžeta, a i sport je dobio više sredstava ove godine.

Nadam se da će grad imati više novca, kada budžet bude veći, da ga izdvajamo za naše medijske poslenike i da će saradnja između medija i grada biti dobra“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

izvor: zvaničan sajt Grada Kraljeva

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Mnogo je medija u Kraljevu, kaže naš dr Gradonačelnik. Verovatno mu smetaju svi osim Televizije Kraljevo, našeg lokalnog Pinka ?!
    • Ime: Stanar