Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. mart 2018.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić prvi put je, povodom Međunarodnog dana žena organizovao prijem za žene koje su, kako rekao, u Kraljevu „obeležileprethodnu godinu, pa i decenije“

Osmomartivski prijem gradonačelnik Kraljeva prvi put je ove godine organizovao za četiri naše sugrađanke koje su se, rečeno je danas,  svojim radom, u oblastima kojima se bave, istakle u gradu Kraljevu, ali i privukle pažnju šire javnosti.

Gradonačelnik i šefica njegovog kabineta Kristina Marković, ugostili su Svetlanu Andrić, medicinsku sestru ambulante Doma zdravlja Kraljevo na  Rudnu, Slavicu Sočanac, specijalistu pedijatrije u Domu zdravlja Kraljevo,  Draganu Tipsarević, bivšu direktorku Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo i dobitnicu Nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik” i Lidiju Spaski, nastavnicu muzičke kulture u OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“.

Gradonačelnik Terzić podsetio je da je Dragana Tipsarević dobila značajnu nagradu u oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“, da Svetlana Andrić, u teškim uslovima, godinama brine o stanovnicima rudnjanskog kraja (u našoj opštini najudaljenijeg od Kraljeva), da je Slavica Sočanac godinama omiljeni dečji lekar u gradu na Ibru i da Lidija Soaski godinama oranizuje hor i brine o našim najmlađim sugrađanima.

Terzić je dodao da je sa svojim gošćama razgovarao o želji da da spoboljša socijalni, ekonomski i politički status žena, o nastojanjima da se žene izjednače sa muškarcima:

- Ali, razgovarali smo i o činjenici da žene rade više od muškaraca, jer ima mnogo nevidljivog posla koji one obavljaju (od pripremanja hrane, pranja, peglanja i svega što sve žene i majke rade svakodnevno, godinama). Govorili smo i o potrebi da žene više rađaju, da nam porodice i generacije budu brojnije – poručio je Terzić, izrazivši nadu da će kroz poboljšanje uslova života i stvaranja novih radnih mesta biti stvorene socijalni, politički, i na prvom mestu ekonomski i materijalni uslovi za rađanje većeg broja dece na teritoriji grada Kraljeva.

Pohvalivši današnji gest gradonačelnika Kraljeva, Dragana Tipsarević je rekla da „ma koliko da smo svesni da smo zavičaju uvek dužni, lepo je kada zavičaj primeti da ste uradili nešto što je dobro, vredno i van standardnih okvira i kada se tome ukaže dužna pažnja“.

- Nadam se da će ovde svake godine, povodom 8. marta, biti upriličen ovakav događaj i da će biti mnogo žena koje ovakav prijem i pažnju zaslužuju – istakla je dobitnica nagrade „Janko Šafarik“.

Slavica Sočanac je, zahvaljujući se na ukazanoj pažnji, rekla da je njen posao timski i da deo zasluga pripada i medicinskoj sestri Zorici Savićević i sikustvu koje je stekla od starijih kolega. Ona je iznela zabrinjavajući podatak da su nekada (a ona je u Dečjem dispanzeru od 1993. godine), generacije dece u Kraljevu brojale 1.600 do 2.000 mališana, a sada ih je između 600 i 700.

- Imam utisak da su mladi roditelji odlučni da to promene, a kao najpozitivniji primer ističem događaj od pre neki dana, kada je došao jedan tata sa Rudna i rekao da je dobio šestu kćerku. Ja sam bila ponosna na tu mamu koja je rodila šest devojčica – ispričala je Sočanac.

Svetlana Andrić, medicinska sestra sa Rudna, iskoristla je da pozdravi pretpostavljene , svoj kolektiv i meštane sa kojima se, kako je navela, srodila i od kojih ima velika podršku. Svetlana je već 14 godina na raspolaganju stanovnicima rudnjanskog kraja 24 časa dnevno. U svom radu konsultuje se sa lekarom Dragoslavom Dugalićem, ali bilo je situacija, navela je, kada zbog prekida telefonskih veza, mora da donese odluku kako da pomogne pacijentu dolk ne stigne do zdravstvene ustanove.

- Tu pomaže moje dugogodišnje iskustvo – iskrena je Svetlana i dodaje da bi njima najveću pomoć u radu predstavljalo terensko vozilo „lada niva“, jer, kako kaže: „Nijedan čovek ne može da bira ni mesto, ni vreme kada će se razboleti ili povrediti“. Lekar je sada svakodnevno na Rudno, od ponedeljka do četvrtka, ali u vreme odmora ili praznika, lekar“ dolazi samo ponedeljkom ili četvrtkom – kaže Svetlana.

Lidija Spaski, muzički pedagog, čestitala je svim damama 8. mart, poželevši im što više ljubavi i dece:

- U prosveti je više žena, svi ulažemo velike napore da izvedemo neke zdrave generacije. Majke, bake, svima, živele nam hiljadu godina - poručila je Lidija Spaski.

foto: zvaničan sajt grada Kraljeva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Petar

    Gost - Petar

    Svaka čast damama, ali pitam se zašto nekada obična žena, žena sa sela, majka, domaćica ne može da bude uzor i primer sa kojim se ponosimo.
    • Ime: Petar

Vreme

Kraljevo Serbia Mixed Rain and Snow, 1 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
93%     5.4 m/s     32.983 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 1 °C
SUB Low: 0 °C High: 1 °C
NED Low: -2 °C High: 1 °C
PON Low: -5 °C High: -1 °C
UTO Low: -3 °C High: 0 °C
SRE Low: -5 °C High: 0 °C
ČET Low: -6 °C High: 0 °C
PET Low: -5 °C High: 3 °C
SUB Low: -1 °C High: 2 °C
NED Low: -3 °C High: 1 °C