Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. mart 2018.

Oni koji su preživeli golgotu karcinoma (a broj obolelih raste), na osnovu svog iskustva žele da zaštite druge, pa su akcijom na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu apelovali na sve bar da se pregledaju i, čini se, uspeli

Od raka debelog creva svake godine u Srbiji oboli oko 4.500, a umre više od 3.000 ljudi i po tim brojkama – to je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Mart je mesec posvećen borbi protiv kancera uopšte, pa je tim povodom na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, danas od 11.00 do 15.00, ispred hotela „Turist“, Nacionalno invalidsko udruženje ILCO Srbije organizovalo akciju zbog koje je u samom centru grada bila postavljena maketa debelog creva. Organizator ovog događaja želeli su da zainteresuju građane da se na licu mesta upoznaju sa opasnostima koje ova bolest nosi, ali pre svega sa mogućnostima da preventivnim pregledima bude rano otkrivena.

Nacionalno invalidsko udruženje ILCO Srbije je udruženje koje u Srbiji postoji 15 godina, a okuplja osobe koje imaju izvedenu stomu - u narodu poznatu kao kesa na stomaku.

Snežana S. Milojević, predsednik ovog udruženja, diplomirani je ekonomista, a sa izvedenom stomom živi već 27 godina.

- Stoma je otvor na stomaku, najčešće posledica kancera debelog creva,kolitisa, kronove bolesti ili zračenja. Koristimo pomagala, koja nam Republički fond zdravstvenog osiguranja sasvim dovoljno refundira, u odnosu na okolne zemlje – istiće Snežana S. Milojević.

Ona nam je pojasnila da stoma može biti privremena ili stalna i da postoje: ileostoma – (otvor na stomaku završnog dela tankog creva), kolostoma  (otvor na stomaku završnog dela debelog creva) i urostoma (otvor na stomaku za oticanje urina iz bešike. Kako kaže, u Kraljevu su više puta pokušali da osnuju ovo udruženje. Pacijenti iz Kraljeva koji su operisani u Beogradu, a članovi su Nacionalno invalidskog udruženja ILCO Srbije, navodi Snežana, najpre su bili zainteresovani za osnivanje lokalnog udruženja, ali su se, iz nekog razloga – predomislili.

- Pretpostavljamo da razloge treba tražiti u činjenici da mala sredina čini svoje i mišljenju da je sramota biti bolestan, zato smo danas mi tu, u martu koji predstavlja mesec borbe protiv kancera svih oblika – navela je naša sagovornica.

Domaćini organizatoru takmičenja u Kraljevu su bili kraljevački Zavod za javno zdravlje i ovdašnji Dom zdravlja, čije su medicinske sestre delile FOB testove (za pregled stolice na okultno krvarenje) brošure i pamflete.

Svi koji su danas uzeli ove testove moći će da odnesu uzorke stolice u Zavod za javno zdravlje, a rezultati će biti dostavljeni njihovom izabranim lekarima.

Maketa debelog creva, sa unutrašnjošću prekirivenim polipima, koji mogu da se pretvore u kancer, izazvala je danas veliku pažnju građana. Svi FOB testovi su brzo podeljeni zainteresovanima, pa se čini da je današnja akcija – opravdala svoj cilj i da je bar kod dela građana koji su videli  maketu debelog creva, probuđena potreba da odu na preventivni  pregled, SKRINING.

Milojević je iznela pesimistične prognoze Insituta za javno zdravlje «Milan Jovanović Batut» u Beogradu, da će, nažalost, u narednim godinama, broj obolelih od karcinoma u Srbiji biti uvećan za 30 do 40 procenata.

- Zato apelujemo da građani odlaze na preventivne preglede, jer preventiva omogućuje da što duže budu zdravi i da imaju kvaitetan život. Svaka preventiva I za državu je daleko jeftinija od lečenja obolelih – poručila je Snežana S. Milojević.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Mixed Rain and Snow, 1 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
93%     5.4 m/s     32.983 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 1 °C
SUB Low: 0 °C High: 1 °C
NED Low: -2 °C High: 1 °C
PON Low: -5 °C High: -1 °C
UTO Low: -3 °C High: 0 °C
SRE Low: -5 °C High: 0 °C
ČET Low: -6 °C High: 0 °C
PET Low: -5 °C High: 3 °C
SUB Low: -1 °C High: 2 °C
NED Low: -3 °C High: 1 °C