Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. mart 2018.

Bio je poslednji momenat za zakonsku obavezu održavanja stambenih zgrada u Kraljevu pošto je većina ovih objekata u takvoj situaciji da se ne zna ni bezbednosno stanje liftova

Mnogo vlasnika stambenih zgrada, a brige malo, pa je stanje stambenog fonda na gradskom području Kraljeva, ukratko rečeno, katastrofalno. To je i ocena stručnjaka u gradskom stambenom preduzeću, utvrđena prilikom preuzimanja obaveze održavanja nekih pedesetak zgrada od stambenih zajednica.

- Vlasnici stanova nikako da shvate da su i vlasnici zajedničkih delova zgrade pa je, recimo, samo jedna od pomenutih pedesetak zgrada bila u pristojnom stanju. U ostalima fasade otpadaju, krovovi prokišnjavaju, razni emiteri su ih izbušili, ulazi su neokrečeni, nema protivpožarnih aparata, u podrumima voda, a liftove povremeno popravljaju i retko se gde zna u kakvom su bezbednosnom stanju. Tako, primera radi, u jednoj zgradi  od 90 domaćinstava, dva lifta su neispravna, radi samo jedan koji dnevno preveze više ljudi nego na nekoj liniji gradskog prevoza – kaže Dragana Bikić, direktorka gradskog stambenog preduzeća u Kraljevu.

Zato, ona smatra da je donošenje i sprovođenje najnovijeg Zakona o stanovanju i održavanju zgrada dobra osnova i poslednji momenat za veću brigu o stambenim zgradama. Jer, u Kraljevu, prema podacima gradskog odeljenja za urbanizam ima oko tri stotine zgrada građenih uglavnom pre tri decenije i više, sa 550 ulaza i potrebno je, shodno pomenutom zakonu, formirati oko 400 stambenih zajednica i izabrati toliko upravnika. Gradska skupština je nedavno usvojila i cenovnik sa minimalnim iznosima koje će vlasnici stanova izdvajati zarad tekućeg održavanja. Tako će u zgradama bez lifta, u zajedničku kasu morati mesečno da izdvajaju  270 dinara, a u zgradama sa liftom 350 dinara. U pitanju su minimalni iznosi, a ukoliko se dogovore i reše da svoju zgradu dovedu u red u što kraćem roku, mogu se dogovoriti da uplaćuju i veće iznose od propisanih. Usvojen je i cenovnik za plaćanje profesionalnih upravnika, a reč je o iznosima od oko tri stotine dinara.

- Do sada su gradskom preduzeću stambene zajednice zgrada poverile održavanje oko 50 svojih objekata. Tu su izabrani i upravnici, a reč je o ljudima koji to rade volonterski, bez naknade. U toku je aktivnost komunalne policije koja deli stanarima opomene na obavezu formiranja stambenih zajednica i izbor upravnika. Rok za to je mesec dana, a ako se stanari o tome ne dogovore uslediće imenovanje prinudnih upravnika od lokalne zajednice. Stoga je bolje dogovorom stanara izabrati upravnika koji bi to, recimo, radio volonterski, a taj novac stanari bi mogli da usmere za održavanje zgrade – kaže direktorka gradskog stambenog preduzeća Dragana Bikić.

Inače, stambene zajednice koje ovom preduzeću povere održavanje svojih zgrada novac uplaćuju na posebne račune, a svoje usluge stambeno preduzeće naplaćuje 12 odsto, što znači tridesetak dinara mesečno po stanu. Direktorka Bikić još ističe da je kratko vreme da bi na računima bilo dovoljno novca za ozbiljnije intervencije.

- Neće ga ni biti dovoljno za, primera radi, one radove koji spadaju u investiciono održavanje poput zamene liftova, obimniju popravku krovova, fasada... Istina, propisi dozvoljavaju da u te svrhe novac može biti izdvajan i iz gradske budžetske kase iako su zgrade u privatnom valsništvu. Ali, ove godine takve stavke nema u budžetu grada Kraljeva – naglašava direktorka Bikić.

autor: M. Dugalić

izvor: «Politika»     

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments