Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

29. mart 2018.

Uoči Vaskrsa, u OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu đaci, veroučitelj i nastavnica biologije, priredili su nesvakidašnju tematsku izložbu i ugledni čas verske nastave i biologije, kako bi pokazali sponu između verskog učenja i evolucijske teorije o nastanku života

Pred veliki hrišćanski praznik, mnogi u nastavi primenjuju kreativne oblike radionica, izrađujući vaskršnje motive u duhu pravoslavne tradicije. Izlažu ih u učionici, holu škole na konkursima i manifestacijama. U OŠ „Đura Jakšić“ u Konarevu izveden je korelacijski ugledni čas biologije i veronauke na temu „RAZVOJNI PUT ŽIVOTA PREKO JAJETA I SIMBOLIKA JAJETA U VASKRSU“.

Ovom času je prethodila velika izložba postavljena u holu škole, gde je na nesvakidašnji način prikazan razvojni tok života na zemlji preko jajeta, od praistorije do danas. Veroučitelj Milan Milutinović i nastavnica biologije Snežana Jovanović bili su, kako navode, podstaknuti situacijom koja ova dva predmeta dovodi u suprostavljanje, a odnosi se na početak stvaranja sveta i nastanak vrsta.

- Kroz ovu izložbu sa svojim učenicima izrazio sam sve zajedničke spone i istovetnosti Šestodneva i evolucijiske teorije o nastanku života – pojašnjava veroučitelj Milan Milutinović.

Završni deo izložbe predstavljen je kroz eksponat vezan za Vaskršnju simboliku jajeta i novi večni život koji je nastavak čitave geneze života na zemlji. Kroz ugledni čas koji podržava ovu temu, nastavnik biologije i veroučitelj su preko velikog panoa napravili poređenje Biblijskog opisa stvaranja sveta kroz šest dana i naučnog istorijskog osvrta na periode u praistoriji do kenozoika.

- Učenici su predstavljali dane u Šestodnevu i upoređivali ih sa istim procesom razvoja života u različitim etapama zemljine istorije. Potom su dva učenika predstavili simboliku Vaskršnjeg jajeta prema predanju vezanog za Mariju Magdalenu i njene posete Tiberiju – ističe veroučitelj.

U drugom delu časa učenici su razmotrili koje životinjske vrste su nastavile razmnožavanje na zemlji preko jajeta. Kroz dve radionice u grupama učenici su imali tablu sa predstavnicima različitih životinjskih grupa, pored kojih su morali da pronađu i zakače model jajeta za onu jedinku koja se razmnožava preko jajeta u ljusci.

- Ostale grupe su dobile scene iz Šestodneva, šest listova koje su morali da povežu u tačan niz prema opisu iz Biblije. Sa nastavnicima su zajednički pronašli sve sličnosti oba učenja o postanku života, kako bi izbegli dalju konfuziju i nesaglasnost prilikom učenja na ovu temu – naveo je Milutinović.

Ovom nesvakidašnjem času prisustvovali su članovi kolektiva, direktor i stručni saradnici, a više medija propratilo je ovu zaista impozantnu izložbu u holu škole.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments