Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. april 2018.

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva

Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu.

Neprihvatljivo je, ocenjuju novinarska i medijska udruženja, da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet godina, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja.

Novinarska i medijska udruženja koja su, nezadovoljna kadrovskim rešenjima u vreme izrade Nacrta strategije, metodologijom, strukturom i ovlašćenjima članova Radne grupe, istupila iz njenog sastava, upozoravaju na nameru Ministarstva kutlure i informisanja da ovaj dokument nametne medijskoj zajednici.

Udruženja, posebno zabrinuta najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo, najavljuju da će iskoristiti sva demokratska sredstva da se tome suprotstave i javnosti ponude svoje viđenje nove medijske regulative.

Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima, i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam, navodi se u saopštenju udruženja.

Najbolji izlaz iz novonastale situacije udruženja vide u formiranju nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu.

Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, 9. april 2018.

Potpisnici (po abecednom redosledu):

Asocijacija medija – ASMEDI

Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM

Asocijacija onlajn medija – AOM

Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV

Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS

Poslovno udruženje Lokal pres – LP

Udruženje novinara Srbije – UNS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Teško da ovo zanima gledaoce Pinka, Hepija, Studia B, čitaoce Informera, Alo, Srpskog telegrafa i ostalih Manituovih medija.
    • Ime: Stanar

Vreme

Kraljevo Serbia Clear (night), 8 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:56 am   |   Sunset: 5:48 pm
74%     1.8 m/s     33.119 bar
Forecast
ČET Low: 5 °C High: 22 °C
PET Low: 7 °C High: 21 °C
SUB Low: 8 °C High: 17 °C
NED Low: 9 °C High: 16 °C
PON Low: 5 °C High: 11 °C
UTO Low: 3 °C High: 15 °C
SRE Low: 3 °C High: 15 °C
ČET Low: 7 °C High: 15 °C
PET Low: 2 °C High: 15 °C
SUB Low: 2 °C High: 15 °C