Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. april 2018.

Crkve brvnare na teritoriji Kraljeva, od kojih je većina ovenčana legendama, bile su tema prezentacije učenika kraljevačkih osnovnih i srednjih škola koju su priredili kako bi prikupili pomoć za svog bolesnog druga

Na teritoriji opštine Kraljevo je šest crkava brvnara. Osim što imaju izuzetnu kulturnu i istorijsku vrednost, za njih se vezuju i legende o preletanju za jednu noć iz sela u selo. To je bila tema prezentacije učenika kraljevačkih osnovnih i srednjih škola koju su održali kako bi prikupili pomoć za svog bolesnog druga.

Crkve brvnare građene su bez eksera i klinova. Četiri kršna momka su bila dovoljna da ih rastave i za noć presele. Narod bi govorio da je crkva preletela, pobegla ili da su je vile prenele i tako ih čuvao od turskih zavojevača.

Iz toga je proizašla legenda o preletanju crkava, jer je narod pričao, kada dođe turska vojska: „Crkva je preletela. Mi ne znamo gde je. Na taj način su uspeli da ih sačuvaju od paljenja i uništavanja“, objašnjava etnolog Katarina Grujović.

Među najstarijima je crkva u selu Čukojevac iz 1780. godine. Preletela je 1800. godine i Turci je nikada nisu pronašli.

Za sve crkve brvnare u kraljevačkom kraju vezuju se legende o čudnovatom preletanju u toku noći. Narod veruje da je crkva u Čukojevcu doletela čak iz dva sela. Ćirkovske Kose i Lipova da bi se obrela na ovom mestu.

Sve crkve brvnare su prepokrivene pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Najvažnije je da se na njima izvrše konzervatorski zaštitni radovi, najpre na krovnim pokrivačima, jer ukoliko crkva ne prokišnjava onda nema bojazni da ćemo je izgubiti“, dodala je Katarina Grujović.

Pod nadzorom profesorke Dragane Joković, učenici Gimnazije i Osnovne škole „Četvrti kraljevački bataljon“ pripremili su stručnu prezentaciju o crkvama brvnarama i održali humanitarno veče kako bi prikupili pomoć za druga koji je na lečenju u Italiji.

Ono što nas je sve pokrenulo i nadahnulo da učestvujemo i da damo sve od sebe jeste upravo taj humanitarni karakter“, kaže Lazar Simić, učenik Gimnazije.

Kada smo se uključili u ovu prezentaciju znali smo da je humanitarna i zbog toga nam je bilo najdraže jer smo znali da ide onima kojima je to najpotrebnije“, složila se Marta Filipović, učenica škole „Četvrti kraljevački bataljon“.

Doprinos ovoj akciji dali su i učenici etno-odseka Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

pripremio: Ratko Bečki

 

izvor: RTS

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Fair (day), 26 °C
Current Conditions
Sunrise: 5:46 am   |   Sunset: 7:36 pm
75%     3.1 m/s     33.051 bar
Forecast
SUB Low: 15 °C High: 29 °C
NED Low: 17 °C High: 30 °C
PON Low: 16 °C High: 28 °C
UTO Low: 16 °C High: 28 °C
SRE Low: 18 °C High: 28 °C
ČET Low: 17 °C High: 29 °C
PET Low: 16 °C High: 29 °C
SUB Low: 15 °C High: 27 °C
NED Low: 15 °C High: 27 °C
PON Low: 16 °C High: 28 °C