Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

18. april 2018.

Tokom dana je skinuta zaštitna ograda i sa frontalnog dela zadužbine Anđelka i Tatije Savić, u kojoj će ubuduće biti prodajni objekat «Lilly»; kako se vama dopada novo lice ovog objekta?

U julu prošle godine gradski većnici usvojili su rešenje o davanju u zakup poslovnog prostora objekta koji Kraljevčani zovu „Zadužbina“, zdravstvenoj ustanovi „Nikola Pašić“ iz Beograda, čija je ponuda od 4.000 evra za mesečnu zakupninu bila najpovoljnija

Ubuduće će na mestu „Zadužbine“, za koju su vezani mnogi događaji iz prošlosti Kraljeva i koja je duže od veka bila kafana, biti prodajni objekat “Lilly”.

Ova vremešna zgrada na raskrsnici Hajduk Veljkove i Ulice Miloša Velikog sastojala se od ugostiteljskog i dela objekta koji je oštećen u zemljotresu ukupne površine 314 kvadrata. Zdravstvena ustanova „Nikola Pašić“ iz Beograda bila je u obavezi da objekat rekonstruiše i da ga privede nameni u skladu sa projektom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Zdravstvena ustanova Apoteka „Nikola Pašić“ iz Beograda, od 1. septembra prošle godine je i zvanično novi zakupac Zadužbine. Oni za zakupninu izdvajaju četiri puta više u odnosu na prethodnog zakupca (4.000 evra, bez PDV-a, umesto ranijih 1.000 evra), a ta sredstva slivaju se u Fond “Petar Bogavac i Anđelko Savić”, iz kojeg se isplaćuje jednokratna pomoć za najbolje učenike osnovnih I srednjih škola sa teritorije grada Kraljeva. 

Kako portal Krug nezvanično saznaje, “Lilly” u objektu nekadapnje Zadužbine biće otvoren u petak, 20. aprila

O „ZADUŽBINI“

Na čeonoj fasadi „Zadužbine“, iznad ulaznih vrata, nalazi se natpis HOTEL ZADUŽBINA ANĐELKA SAVIĆA i supruge mu TATIJE sirotoj školskoj omladini i iznemoglim starcima i staricama varoši Kraljeva.

Anđelko Savić je bio poznati kraljevački trgovac. Imao je veliku imovinu u Kraljevu i Kruševcu. On je kupio gostionicu Bosna 1916. god. od Angeline, udove Dušana Pribakovića, kafedžije iz Kraljeva. Pored zemlje, imao je trgovačke radnje, pekaru i kafanu, koje je izdavao pod rentu. Posle prvog rata 1919. godine sa ženom se preselio za Beograd, a kafanu izdavao u zakup kraljevačkim kafedžijama. On je testamentom svoju imovinu zaveštao omladini i starima i tražio da se ostvareni prihodi od kafane i celokupnog imanja dele u humanitarne svrhe. Među zaveštanom imovinom Anđelka Savića kafana je bila najveći objekat, površine 180 m2. U sklopu zgrade pored kafane bile su dve trgovačke radnje. Jedna radnja je kasnije prepravljena za pekaru sa pomoćnim prostorijama. U sastavu kafane bili su kuhinja, pet soba za prenoćište i jedna porodična soba. Ispod kafane nalazio se veliki podrum pića, a u dvorištu štala za odmor tovarne i zaprežne stoke. Kasnije su prostorije prepravljene pa je Zadužbina radila samo kao kafana…

Anđelko Savić je umro 30. oktobra 1924. godine u Beogradu. Iza sebe je ostavio suprugu Tatiju da prema testamentu uživa imanje do njene smrti. Tatija se preselila uoči 1936. godine u Kraljevo i prenela kosti svoga supruga Anđelka u novosagrađenu grobnicu na kraljevačkom groblju. Tatija je umrla u Kraljevu 1941. godine i sahranjena je u grobnici svog muža.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - sve u svoje vreme

  Gost - sve u svoje vreme

  meni ne smeta sto je lili u zaduzbini ,tu nije bilo mesto ni kafani ,ni trafici ni menjacnici ,taj prostor treba dati crvenom krstu ,da se tu odrzavaju predavanja ,tribine za mlade , stare,,,mada tu bi se pojavile milion nekih drugih organizacija koje bi zelele da se dokopaju tog prostora ,kad vec ne moze crveni krst ,bolje i lili da placa  5000 evra u gradski budzet nego prazna kafana da tu bude
  • Ime: sve u svoje vreme
  • Gost - El Cid

   Gost - El Cid

   Gospodine testator tj. Anđelko Savić je bio vlasnik kafane. "Zadužbina" je ako ne najstarija svakako jedna od najstarijih kafana u ovom gradu a pre nje je u istom objektu ( ali bez atike sa natpisom) radila kafana "Bosna" koju je od Miloša Todorovića 1907. godine kupio Dušan Pribaković. Znači da je objekat najverovatnije izgrađen za potrebe ugostiteljske delatnosti još krajem 19. veka. Veoma je problematično što se krši volja testatora odnosno čoveka koju je svoju imovinu ostavio gradu da se prihodom od nje pomaže siromašnoj deci i omladini. U testamentu je sve to lepo navedeno. On je ostavio kafanu i nigde u dokumentu ne piše da ovaj objekat može imati drugu namenu. Krajnje je necivilizovano da onaj kome je nešto poklnonjeno krši uslove onoga ko je poklon dao. Slažem se da nije bilo mesto sklepanim menjačnicama i neuslovnim kafanama ali je to mogao biti lep ugostiteljski objekat jer se sve normalne zemlje u svetu ponose dugom tradicijom bilo koje delatnosti pa tako i ugostiteljske. Što se tiče izgleda po prvi put od ko zna kada u Kraljevu su u potpunosti ispoštovane mere zaštite nadležne ustanove. Upravo zbog toga koristeći logiku treba pitati Odeljenje za urbanizam i grdske oce zbog čega su srušili Šah klub da bi na tom mestu nikla ona ružna i neinventivna kutija od zgrade? Zbog čega ste obnovili zadužbinu a niste zgradu stare opštine iz 19 veka? Zavod je dao precizne uslove isto kao i za Zadužbinu?
   • Ime: El Cid
 • Gost - Nenad Čingelić

  Gost - Nenad Čingelić

  Samo me zanima da li će sada ići u humanitarne svrhe kako je zaveštao pokojni Andjeljko ili će sada 4000e ići u džepove onih dušebrižnika iz opštine...
  • Ime: Nenad Čingelić
 • Gost - Milutin Pajović

  Gost - Milutin Pajović

  BOJKOTOVATI, UPORNO I DO BANKROTA!!!
  • Ime: Milutin Pajović